Daglicht en zon schijnt door het raam naar binnen.

De daglichtfactor berekening is onderdeel van de eisen van het bouwbesluit

Als je een huis laat bouwen, dan zijn er altijd eisen waar je rekening mee moet houden. Dit zijn eisen die in het bouwbesluit zijn vastgelegd. Bovendien zijn dezelfde eisen vaak ook verplicht om een omgevingsvergunning te krijgen. Zonder deze vergunning, kun je natuurlijk niet beginnen met bouwen. De daglichtfactor is ook een onderdeel van die eisen. De daglichtfactor berekening conform NEN-EN 17037 en NPR 4057 wordt vanaf 1 januari 2023 zelfs verplicht. Deze vervangt de huidige daglichtberekening. Maar, wat houdt deze daglichtberekening in? Je leest er alles over in dit artikel.

Hierom een berekening

Er zijn een paar eisen die in het bouwbesluit staan waar renovatie en nieuwbouwprojecten aan moeten voldoen. Door deze eisen te stellen zorgt de overheid ervoor dat woningen een gezond binnenklimaat hebben. Daar hoort genoeg daglicht ook bij. 

De verzamelnaam voor de berekeningen die volgens het bouwbesluit gedaan moeten worden is bouwbesluitberekeningen. Hieronder vallen de volgende berekeningen: de oppervlakte, daglicht, ventilatie en spuiventilatie. Bij nieuwbouw projecten wordt er daarnaast nog een BENG berekening berekend.

Dit heb je nodig

Om de daglichtfactor te berekenen is er bepaalde informatie nodig. Dat is informatie die je zelf hebt en waar je anders makkelijk aan kunt komen. Ten eerste zijn er plattegronden nodig van het hele huis. Daar komen ook de gevelaanzichten bij en het type glas. Aan de hand van deze informatie kan er al een berekening worden gemaakt. Als je er verstand van hebt, zou je de daglicht berekening eventueel zelf kunnen uitvoeren aan de hand van een formule. Het is wel aan te raden om het uit te besteden, zodat je zeker weet dat je voldoet aan de juiste bouwbesluit eisen

Bovendien moet je deze berekening ook zeker niet onderschatten. Er komen een hoop moeilijke termen bij kijken als je zo’n formule in wil vullen. Weet je bijvoorbeeld de uitwendige reductiefactor van de doorlaat? Of de belemmeringsfactor van de doorlaat van de daglichtopening? Dat zijn cijfers die je moet weten, want anders kun je de formule niet invullen. Daarom kun je zo’n berekening beter overlaten aan een partij die er echt verstand van heeft. Zij weten niet alleen hoe ze zo’n berekening moeten uitvoeren, maar ook waar ze nog meer rekening mee moeten houden. De daglichtfactor is logischerwijs hoger voor een raam, dan achter in de kamer of om de hoek van een muur. Ook dat zijn zaken waar je rekening mee moet houden. Als je een bedrijf inschakelt, dan gebeurt het vanzelfsprekend goed. Bovendien ben je er dan zelf ook niet veel tijd mee kwijt. Zo kun je je energie sparen voor het leuke gedeelte van de verbouwing: de (her)inrichting van de woning. 

Mocht je nou niet aan de eisen voldoen, dan krijg je ook te horen wat je allemaal nog aan moet passen. Je krijgt een korte rapportage over wat nodig is om te voldoen aan het bouwbesluit. Een advies zou bijvoorbeeld kunnen zijn om een extra raam te plaatsen of juist het huidige raam te vervangen door een groter exemplaar. Alleen op die manier kun je meer daglicht in huis creëren en de daglichtfactor omhoog schroeven. De ideale daglichtfactor ligt tussen de 3 en de 5%. Als je op die cijfers uitkomt kun je namelijk spreken van een goed daglicht. Ga je hoger dan 5%? Dan krijg je overvloedig daglicht. Alles wat in overgrote mate wordt aangeduid is meestal niet goed. Daarom zit je veilig tussen de 3 en 5%. 

Uiteraard kun je altijd een extra raam laten plaatsen ook al is de daglichtfactor in orde. Als je later merkt dat je overvloedig daglicht in huis hebt, laat je gewoon de gordijnen altijd dicht. Zo heb je wel de keus of meer daglicht te creëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *