Duurzaam Stalen Kozijnen

Staal voor duurzame en sterke kozijnen

Kozijnen zijn een belangrijk onderdeel van jouw huis, al zou je dat in eerste instantie misschien niet meteen zeggen. Kozijnen zijn immers niet zo opvallend als de muren en de vloer in je huis en je bent misschien eerder bezig met het isoleren van de muren. Toch is de uitstraling van kozijnen en het onderhoud dat de kozijnen vereisen bepalend voor de woonervaring. In dit artikel leggen we uit waarom dat zo is en welke opties je hebt op het gebied van kozijnen.  

Isolatie en onderhoud

Je kunt met kozijnen alle kanten op: je kunt kozijnen volledig laten wegvallen in je interieur en ze bijvoorbeeld mee schilderen met de muur, of je kiest er juist voor om je kozijnen op te laten vallen. De uitstraling is natuurlijk belangrijk, maar het is ook goed om rekening te houden met de kwaliteit van het materiaal dat je kiest. Het materiaal is bepalend in de hoeveelheid onderhoud die je kwijt bent aan de kozijnen en natuurlijk bepaalt het ook hoe goed je huis geïsoleerd is. Hieronder vind je de kenmerken van twee populaire soorten kozijnen. 

Houten kozijnen

Van oudsher zijn kozijnen vaak van hout gemaakt. Hout is een sterk en natuurlijk materiaal, dat je naar je eigen stijl kunt bewerken. Zo kun je hout schuren, verven en lakken. Hout is een multifunctioneel materiaal. Dat wil zeggen dat je er alle kanten mee op kan qua uitstraling. Je kunt het hout onbewerkt laten, maar dat is natuurlijk niet heel bevorderlijk voor de levensduur van het hout. Hout is isolerend, zolang het niet rot of blakert. Het grote nadeel van hout is namelijk dat het niet bepaald weerbestendig is. Hout kan op den duur rotten en de verf op het hout kan naarmate van tijd gaan blakeren. Dat betekent dat hout veel onderhoud vraagt. Je zult met houten kozijnen dus bereid moeten zijn om eens in de zoveel tijd op een ladder te staan. Maar de uitstraling en prijs van houten kozijnen maakt een hoop goed. 

Stalen kozijnen

Ze zijn steeds meer in trek: stalen kozijnen. Natuurlijk heeft dat veel met de uitstraling van staal te maken, maar stalen kozijnen zijn bovenal heel sterk. Staal kan grote oppervlakken van glas dragen in relatief smalle kozijnen. Zo is staal geschikt voor huizen waar veel licht gewenst is, voor een ultiem binnen-buiten gevoel. Bovendien gaat staal ontzettend lang mee. Dat komt vooral doordat het onderhoudsarm is en vanwege de oppervlaktebehandeling welke waterbestendig is en daardoor roestvrij is. De thermische onderbreking binnen het profiel maakt staal ook een goed isolerend materiaal.

Het is wel belangrijk dat je staal niet schoonmaakt met agressieve schoonmaakmiddelen of schuurmiddelen. De coating mag niet beschadigen, anders blijft de kwaliteit natuurlijk niet intact. Qua uitstraling is staal zowel stoer als industrieel, maar staal past ook prima bij elegante of statige woningen. Stalen kozijnen zijn wel een stuk prijziger dan houten kozijnen, maar ze gaan de rest van je leven mee. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *