Duurzaamheid

Bouwen, verbouwen, wonen en energie. Het is inmiddels een hot item geworden. Wie wil er immers geen lagere energiefactuur? Het leven is al duur genoeg, hoor je overal. Bovendien is energiezuinig (ver)bouwen niet alleen goed voor jou maar ook voor het milieu. Behalve dat het je energiefactuur verlaagt, doet het de waarde van je woning op de verkoop- of verhuurmarkt stijgen én verhoogt het je wooncomfort. Het is cruciaal om vanaf de start van je(ver-)bouwproces genoeg aandacht te besteden aan energiezuinigheid. Achteraf bijsturen is veel moeilijker.

Verlies ook niet het verbruik van je toestellen uit het oog. Hiervoor is een energiemeter een handig instrumentDoor in kaart te brengen welke apparaten veel energie verbruiken en vervolgens slim te kiezen hoe je deze gebruikt, kan je energie en geld besparen. Meten is weten.  Een gemiddeld huishouden heeft immers tientallen elektrische verbruikers. Uiteenlopend van lampen tot de koelkast, boiler, magnetron, wasmachine, droger, televisie, settopbox, audioset, computer, laptop, tablets en smartphones. Welke apparaten hebben een hoog verbruik? En zijn ze niet slimmer in te zetten, met een lager verbruik tot gevolg?

Geld besparen op energie met premies

Momenteel wordt energiezuinig bouwen en verbouwen financieel ondersteund door de overheid. De Vlaamse overheid zet zich in om betaalbaar en kwaliteitsvol wonen voor iedereen beschikbaar te maken. Ze geeft onder andere premies aan wie zijn woning verbouwt en energiezuinig maakt.

besparen op energie

Geld besparen met groene energie

Zowat iedereen weet inmiddels dat stroom of elektriciteit perfect kan opgewekt worden met groene energie. Fossiele brandstoffen zoals aardgas zijn dus niet langer broodnodig. Behalve aan windenergie denk je dan onmiddellijk aan zonne-energie en zonnepanelen.

duurzame energie

Geld besparen met isolatie

Niet alleen de manier waarop energie opgewekt wordt is van belang. Besparen doe je ook door minder te verbruiken en bijvoorbeeld de warmte binnen te houden. Hiervoor is isolatie ontzettend belangrijk. We denken hierbij aan:

  • spouwmuurisolatie;
  • dakisolatie;
  • vloerisolatie;
  • dubbel glas.

Geld besparen door energieleveranciers te vergelijken

Tegenwoordig loont het de moeite om de tarieven van de verschillende energieleveranciers te vergelijken. In België kan je immers als particulier al geruime tijd gratis overstappen  . Je hoeft er eigenlijk niks voor te doen.

Als je van leverancier wilt veranderen, moet je enkel een contract met een andere leverancier tekenen. Je moet je huidige contract dus niet opzeggen, noch per aangetekende brief, noch per fax of mail. Je nieuwe leverancier regelt alles. Je moet enkel rekening houden met een opzegtermijn van één maand. Na het opzeggen van het contract bij je oude leverancier blijf je nog één volledige maand klant. Je nieuwe leverancier begint te leveren na één volledige maand.

Het veranderen van leverancier heeft geen gevolgen voor je aansluitingen of kabels. Er wordt ook geen nieuwe meter geplaatst. Je kunt overstappen voor de levering van elektriciteit en/of aardgas. Je bent niet verplicht om voor elektriciteit dezelfde leverancier te kiezen als voor aardgas.

Zonnepaneleneigenaars veranderen best van tariefmodule of van leverancier op het moment van de jaarlijkse meteropname.