Verlichting

lampen

Je huis kan nog zo mooi ingericht zijn, maar zonder verlichting is je huis nog geen thuis. Licht is daarom ook een van de belangrijkste elementen van een huis en draagt bij aan een sfeervol interieur.

Natuurlijk licht

Je hoeft niet altijd verlichting aan te schaffen. Er is altijd gratis licht! Denk dan bijvoorbeeld aan ramen. Elk huis heeft wel ramen. De één wat meer als de ander, maar daarom spreken we soms ook van donkere en lichte huizen. Je huiskamer kan bijvoorbeeld ook erg diep zijn waardoor er niet overal licht kan komen. En ook als het donker wordt, dan valt het natuurlijke licht weg. Er zijn een aantal manieren waardoor jij overal in huis licht hebt.

Basisverlichting

Deze verlichting wordt ook wel gezien als de algemene verlichting. Deze lampen zetten de basissfeer in huis. Dit kan één lamp doen, maar ook meerdere lampen die naar verschillende kanten licht verspreiden. Door deze verlichting worden de te grote contrasten vermeden en is er overal egale verlichting. Ideaal is als deze verlichting gedimd kan worden, zodat je de verlichting zelf kunt aanpassen. 

verlichting

Accentverlichting

In elk huis wordt er accentverlichting gebruikt. Deze verlichting dient voor verschillende doeleinden. Zo gebruik dit soort verlichting bijvoorbeeld bij het lezen van een boek, studeren aan de tafel of het aanlichten van een beeld of schilderij. Het is de bedoeling dat accentverlichting harmonisch overeenstemt met de basisverlichting. Door deze verlichting komt er namelijk nog meer sfeer, doordat bepaalde objecten eruit springen. Door dit gerichte licht kun je ze gebruiken als leeslamp, spot of bijvoorbeeld als schemerlamp.

Sfeerverlichting

Je zult dit soort verlichting wel eens eerder hebben gezien, dit betreft vaak lampen die namelijk amper licht geven. Dit soort lampen zijn toegevoegd om de sfeer nog wat extra te accentueren. Er komt niet veel licht vanaf, maar wel een soort gloei. Een goed voorbeeld van sfeerverlichting is bijvoorbeeld een haard of een kaars.

Lichtplan

Als je een plattegrond hebt van een bepaalde ruimte kun je deze het beste gebruiken om een goed lichtplan te maken. Zo kun je precies zien wat waar staat en waar je lampen zou kunnen neerzetten. Door de ruimte te visualiseren kun je beter bepalen waar je meer licht wilt en waar minder licht. Het accentueren van bepaalde objecten gaat dan ook een stuk gemakkelijker. Eerst wordt dan de basisverlichting erbij getekend, daarna accentverlichting en als laatste sfeerverlichting. Op deze manier bevat jouw huis alle soorten verlichting en wordt het een sfeervol huis.