Badkamermeubel

Een badkamermeubel in je badkamer bepaalt voor de helft de sfeer, stijl en uitstraling van de ruimte. Maar niet alleen het oog wil wat in de badkamer. Ook de praktische kant is hier uiteraard heel belangrijk.

badkamermeubel

bouwgids

Badkamermeubels en ruimtegebruik

De badkamerruimte is meestal vrij beperkt. Meubels kiezen is dan ook een kwestie van praktisch denken. Ga voor inspiratie naar een speciaalzaak. Daar kan je advies krijgen over inrichtingsmogelijkheden op maat van je ruimte en budget. Denk op voorhand na over enkele concrete gegevens zoals.

  • Hoeveel personen maken gebruik van de badkamer?
  • Hoeveel personen zijn er tegelijkertijd in de badkamer?
  • Waarvoor heb je allemaal bergruimte nodig?

bouwgids

Een badkamermeubel in een kleine badkamer

Vooral in een kleine badkamer moet je erg functioneel denken. Details maken soms een wereld van verschil. Kies bijvoorbeeld voor slimme bergruimtes zoals hoge kolomkasten. Gebruik planken plus hangende kastjes zodat de vloer vrij blijft. Ook ruimtebesparende opstellingen zoals hoekcombinaties zijn zeker voor kleine badkamers erg interessant.

badkamermeubel

Afmetingen van badkamermeubels

Badkamermeubilair is meestal modulair en verkrijgbaar vanaf een breedte van 50 of 60 cm. Over het algemeen worden de wastafel, het wastafelblad, de spiegel, de lichtlijst en de bergruimte (onderkast, kolomkasten) geïntegreerd in één meubel. Dat kan je standaard kopen of zelf samenstellen.

Tip in verband met het wastafelblad. Controleer eerst via een proefopstelling of het blad voor alle gezinsleden op een comfortabele hoogte zit. Maak dan pas werk van de definitieve plaatsing.

badkamermeubel

Materialen voor badkamermeubels

Badkamermeubilair kan uit diverse materialen bestaan, zoals hout, kunststof, glas en roestvrij staal. Meestal worden materialen op houtbasis gebruikt, vooral dan spaanplaat of mdf.

Mdf (Medium Density Fibreboard) is echter kwalitatiever dan spaanplaat en beter resistent tegen vocht.  Dit materiaal heeft bovendien uniforme dichtheid over de gehele dikte van de plaat. Het bord heeft ook meer afwerkingsmogelijkheden dankzij een glad oppervlak en een grote densiteit (gelakte kasten, fineerkasten, foliekasten, …).

Verder is er tegenwoordig ook een stijgende vraag naar badkamermeubels uit hardhout.

bouwgids