Opleiding Elektrotechniek

Zoveel kansen biedt een opleiding elektrotechniek

De afgelopen decennia heeft er een belangrijke omslag plaatsgevonden als het gaat om opleiding en arbeid. Waar eerder vaak kinderen al op jonge leeftijd in de praktijk gingen leren, veelal bij een bedrijf waar een van de ouders ook werkten, werd het heel normaal om na de middelbare school een opleiding in een zelfgekozen richting te volgen. Hierbij leek vooral te gelden: hoe theoretischer de opleiding, hoe groter de kans op werk en een goede toekomst. De afgelopen jaren is al gebleken dat dit toch niet altijd de waarheid lijkt. Er is overal een krapte op de arbeidsmarkt, maar technische beroepen spannen momenteel de kroon.

Groeiende vraag naar mensen met kennis van elektrotechniek

Waar een groeiend aandeel jongvolwassenen een hbo- of wo-diploma behaalt, is er juist de komende jaren veel meer vraag naar mensen die met hun handen werken. Het UWV berichtte bijvoorbeeld eerder dit jaar al dat er de komende decennia veel technische vakmensen nodig zijn om de ambities van het laatste coalitieakkoord op het gebied van milieu en klimaat te kunnen realiseren. Verduurzaming, zoals vermindering van het energieverbruik van elektrische apparatuur, voertuigen en opwekking van energie uit onuitputtelijke bronnen zoals de zon, zorgen voor een groeiende vraag naar mensen met kennis van elektrotechniek. Daarnaast spelen hierbij ook nog allerlei andere factoren een rol, zoals onder andere de ontwikkeling van het Internet-of-Things (IoT) en een grotere vraag naar medische apparatuur naar aanleiding van de steeds ouder wordende en vergrijzende samenleving.

Werken in de techniek iets voor jou?

De technische branche lijkt dus de komende decennia een prima baanzekerheid te geven. Om maar zoveel mogelijk mensen te interesseren voor een beroep in de elektrotechniek, wordt er een verscheidenheid aan opleidingen en cursussen gegeven. Er zijn ook omscholingstrajecten, voor als je vanuit een andere branche komt. Denk aan een elektrotechniek opleiding waarbij de opleiding je niets kost, en je direct start met werken. Zo verdien je ook gelijk salaris. Werk je al in de branche, maar heb je in het bijzonder interesse in verduurzaming? Dan is een zonnepanelen cursus echt iets voor jou!

Niet laagopgeleid, maar praktisch

Veel mensen zijn opgegroeid met de termen ‘laagopgeleid’ en hoogopgeleid’. In een tijd waarin gelijkwaardigheid in de samenleving veel aandacht krijgt, wordt dit onderscheid gelukkig steeds minder vaak gemaakt. Vakmensen die met hun handen werken zijn immers verre van minderwaardig. Een vrachtwagenchauffeur, loodgieter en installateur van zonnepanelen zijn net zo essentieel als een architect, advocaat of arts. Het enige verschil is dat ze een opleiding hebben gevolgd die meer nadruk legt op de praktijk dan op de theorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *