Recycling

Het concept van recycling is redelijk duidelijk: het hergebruiken van materialen om die opnieuw te kunnen gebruiken. Hetzij voor de onderdelen, hetzij voor verwerken tot een nieuw product, ook wel downcycling genoemd. Thuis recycleren we al op niveau van voedingsmiddelen en verpakkingen. Maar ook tijdens verbouwingen is het belangrijk je materiaal te recycleren. Om je ecologische voetafdruk te verkleinen kan je ook gebruik maken van reeds gerecycleerde materialen. We leggen het voor je uit:

Herstellen of opnieuw beginnen?

Wanneer je je huis gaat renoveren kan je voor heel wat verborgen mankementen komen te staan die je budget en je tijd in gedrang brengen. Soms kan het daardoor makkelijker zijn om een blanco canvas te hebben en van nul te beginnen. Toch is het interessant om, waar het kan, zoveel mogelijk materialen te hergebruiken. Een andere optie is om modulair te bouwen. Je huis wordt dan als het ware in verschillende delen opgebouwd uit gerecycleerd staal in een magazijn/fabriek. En dat heeft heel wat voordelen:

  • Milieuvriendelijk: aangezien jouw materiaal al gerecycleerd is, is deze manier een stuk milieuvriendelijker dan de alternatieven. Bovendien worden er minder zware machines ingezet waardoor de CO2 uitstoot tot wel 50% lager is.
  • Energiebesparend: door de efficiënte manier waarop het materiaal wordt gemaakt bespaar je op energie. Ook heb je bij een volgende verbouwing heel wat minder afbraakwerk.
  • Tijdbesparend: je hoeft geen rekening te houden met weersomstandigheden, al het materiaal wordt samengesteld in een magazijn, zo blijf je altijd op schema!
  • Minder bouwafval
  • Recyclage: staal is tot 80% opnieuw recycleerbaar. Zo is het materiaal voor de structuur van jouw huis al gerecycleerd. Bij afbraak wordt jouw oud staal dan ook weer gebruikt voor een nieuwe woning.

verbouwen

Recyclen van water

Hoewel de meeste mensen op de hoogte zijn van upcycling of recycling zien we vaak de meest voor de hand liggende hulpbron over het hoofd: water. Omdat we allemaal toegang hebben tot een bijna onbeperkte voorraad vers en schoon water, hebben we de neiging om het te veel te gebruiken en het als vanzelfsprekend te beschouwen. Thuis minder water verbruiken is eenvoudiger dan het klinkt maar het kan een budgetvriendelijk onderdeel vormen van je volgende groene woningrenovatie. Systemen om regenwater op te vangen met inbegrip van tanks, goten en irrigatie, kunnen je waterverbruik drastisch verminderen en je maandelijkse energiefactuur doen dalen. Opgevangen regenwater kan worden gebruikt om te tuinieren, schoon te maken en zelfs om je toilet door te spoelen. 

Voordelen van duurzaam bouwen

Het is onlangs aangetoond dat het kiezen voor duurzame opties en het hebben van een groener huis de marktwaarde ervan en de waarde van de buurt kan verhogen. Ook kan, op sommige plaatsen, de keuze voor afbraak of het gebruik van duurzame materialen zorgen voor een belastingaftrek. Dit varieert per stad, dus doe onderzoek voor je begint. Uiteraard is geen enkele verbouwing 100 procent duurzaam, maar als we de tijd nemen om na te denken over onze keuzes en materiaal, kunnen we wel bijdragen aan een duurzamere toekomst.