Muren

Je gevel bestaat uit binnen- en buitenmuren. De buitenmuren hebben niet alleen een decoratieve functie, maar ook een beschermende functie. De binnenmuren dragen dan weer de structuur van je huis. 

Afhankelijk vanuit welk materiaal het skelet van je huis is gebouwd bestaat de dragende structuur uit hout of staal. Dan maak je gebruik van een spouw. Dit is een stuk tussen een binnen- en buitenmuur. De binnenmuur bestaat dan uit dragende gevelstenen. 

Optrekken binnenmuur

Je kunt kiezen uit verschillende soorten bouwstenen voor jouw binnenmuur. De meest gebruikte stenen zijn snelbouwstenen. Deze stenen kun je ook wel vergelijken met bakstenen. Ze isoleren erg goed, dit komt doordat ze door perfomaties erg licht zijn. Je kunt ook kiezen voor cellenbeton. Een cellenbetonblok is opgebouwd uit zand, cement, lucht poriën en kalk. Als je deze stenen gebruikt heb je geen extra isolatie meer nodig, deze voldoen namelijk al aan de EPB-eisen. Doordat deze samenstelling zo vast is isoleren ze super.

Er kan ook gekozen worden voor kalkzandsteen. Deze optie wordt ook best vaak gekozen doordat de stenen massief zijn en daardoor hoog scoren op akoestisch gebied. Dit komt doordat de stenen best massief zijn. Dit zorgt er wel voor dat de thermische isolatie wat lager is, maar dit kun je compenseren met een goede isolatielaag. Als je een voor een goedkopere optie wilt gaan is het verstandig om te kijken naar betonblokken. Deze zijn goedkoper dan bakstenen en kunnen grote drukkrachten aan. Voor het metselwerk is nog een laatste optie over, namelijk gipsblokken.  Deze kunnen gebruikt worden voor de muren, maar niet om ze mee op te trekken. 

Afwerking buitenmuur

Zodra de binnenmuur in orde is kun je aan de slag gaan met de buitenmuur, oftewel de gevel. De buitenmuur gaat vooral om afwerking. Je kunt uit verschillende materialen kiezen om dit mee te doen. Vaak worden hier bakstenen voor gebruikt. Ook wordt pleister steeds vaker gebruikt. Je kunt ook kiezen uit andere opties zoals gevelplaten, glas, beton glas, steenstrips, leien, houten bekleding of natuursteen. 

Als je voor de traditionele uitstraling gaat kun je het beste kiezen voor bakstenen. Je kunt kiezen uit 2 opties: de stenen dun te metselen of te verlijmen. Als je voor (dun)metselen gaat dan zijn de voegen een stuk dunner als bij normaal metselwerk. Ga je voor verlijmen? Dan worden de stenen door een dun laagje lijmmortel met elkaar verbonden. Dit geeft een egale uitstraling. Dit wordt nog wat extra versterkt zodra er wordt gekozen voor langwerpige stenen.