Keukens

Vraag aan 10 verschillende personen wat ze als het hart van de woning beschouwen en je weet het wel. Keukens. Een ontmoetingsplaats in huis waar het hele gezin vaak samenkomt. De keuken is ook dikwijls de eerste ruimte die je bij het thuiskomen betreedt. Al was het maar om een snack of een drankje te nemen. Of om uit te vinden welk gerecht die heerlijke geur verspreidt.

Een keuken moet dus niet alleen praktisch zijn. Het mag er ook aangenaam vertoeven zijn! Samen ontbijten, een lunchpakket maken, koken en opruimen, ’s avonds naar de verhalen luisteren. Gezelligheid troef.

keuken

Een keuken naar je eigen smaak

Een keuken richt je naar eigen smaak in: landelijk, strak, zuiders, hedendaags. Het kleurgebruik speelt daar een belangrijke rol bij. In een minimalistische keuken zijn bijvoorbeeld overwegend bleke kleuren met een kleuraccent mooi, in een landelijke keuken passen warme natuurtinten.

De stijl en het ontwerp van een keuken liggen meestal in dezelfde lijn als de rest van de woning. Een keuken maakt nu eenmaal integraal deel uit van de woning. Hoe beter deze op vlak van design overeenstemt met de rest van het interieur, hoe uitnodigender het karakter van de keuken zal zijn.

Bij het plaatsen of renoveren van een keuken komt dus veel meer kijken dan enkel de keuzes omtrent het keukenmeubel. Niet enkel de keukenstoelen en keukenkasten bepalen het uitzicht van je keuken. Met andere woorden: denk aan het totale plaatje. Vloer en plafond, verlichting en ja zelfs de kleur van de muren.

keukens

De keuken als handige werkplek

Een keuken dient in de eerste plaats om te koken. Algemeen kan je stellen dat hoe beter de indeling van je keuken is, hoe praktischer ze wordt. Denk dus goed na over de indeling bij het plaatsen van nieuwe keuken of bij een grondige renovatie.  Kies je voor een open, gesloten of half-open keuken? Ga je voor een I-, U- of L-vorm of heb je het eerder voor een parallelle keuken of kookeiland?

Wie dikwijls kookt, heeft zich ongetwijfeld al vaak geërgerd aan de plaats waar sommige apparaten zich bevinden. Of aan de indeling van kasten en laden. Een gouden regel is dat je potten, pannen, bestek en alle andere dingen die je nodig kan hebben een plaats geeft kort bij waar je ze vermoedelijk ook het eerst nodig zal hebben. Dit betekent dat je bijvoorbeeld potten en ander kookgerei kort bij het fornuis bewaart. Vleesmessen kort bij de snijplank, microgolfschalen kort bij de microgolf, enzovoort. Zo maak je je keuken gebruiksvriendelijk.

keukens

Een goedkope keuken is niet altijd een goede koop

Niet iedereen heeft het budget om de perfecte keuken te (laten) ontwerpen. Goedkope keukens zijn niet noodzakelijk van slechte kwaliteit. Op voorwaarde dat er over de keuken nagedacht is. De 3 factoren die de prijs van een keuken bepalen zijn:

  • De afmeting en de vorm van de keuken;
  • Het materiaal waaruit de keuken vervaardigd is;
  • De meegeleverde keukenapparaten.

Natuurlijk kan je het als consument slim spelen. Bezoek zoveel mogelijk toonzalen om inspiratie op te doen en vraag enkel offertes aan. Bovendien worden toonzaalkeukens meestal zwaar afgeprijsd. Vergeet ook niet dat de meeste keukenzaken jaarlijks een uitverkoop houden om plaats te maken voor de nieuwere modellen.

keukens