Zonnepanelen

Energie, we verbruiken het allemaal. De meeste huishoudens nemen hun energie af van energiemaatschappijen. Met alle technologieën van tegenwoordig is het zelf opwekken van energie echter ook een realistische optie. En dit kan bijzonder voordelig zijn. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn zonnepanelen.

Zonnepanelen wekken stroom op door gebruik te maken van zonlicht. Hierdoor is de opgewekte energie duurzaam en zorgt het ook nog eens voor een besparing op je energierekening.

zonnepanelen

bouwgids/zonnepanelen

Voordelen van zonnepanelen

Het zelf opwekken van energie zoals je doet met deze panelen vraagt om een éénmalige investering. Je krijgt er echter veel voor terug. Je bespaart op je energierekening. Je draagt bij aan de duurzaamheid en het milieu door de vermindering van CO2-uitstoot. En het verhoogt de verkoopwaarde van je woning. Bovendien word je minder afhankelijk van energiemaatschappijen en de mogelijke prijsstijgingen van energie in de toekomst.

Deze voordelen maken dat de panelen een verstandige en goede investering zijn. Vooral nu de overheid je nog financieel ondersteunt met diverse maatregelen. Op deze manier heb je je geld immers sneller terugverdiend. De investering heb je gemiddeld genomen na 10 jaar sowieso terugverdiend (zonder subsidies). Daarna geniet je dus van gratis stroom. Als je weet dat zonnepanelen zo’n 25 jaar meegaan, is de winst enorm.

bouwgids

Zonnepanelen en fiscaliteit

Voor 2017 zijn er geen nieuwe subsidies voor zonnepanelen. De panelen zijn inmiddels een interessante investering geworden die zichzelf eenvoudig terugbetalen zonder directe subsidies. De groenestroomcertificaten voor zonnepanelen installaties voor juni 2015 blijven behouden maar dalen zoals elk jaar verder in waarde.

Langs de andere kant is het wel zo dat wie zonnepanelen plaatst op een woning van minstens 10 jaar, slechts 6 % btw betaalt. Bovendien wordt er na de plaatsing van de panelen geen verhoging van het kadastraal inkomen doorgevoerd.

Maar er bestaat dus geen specifiek belastingvoordeel meer voor deze panelen. Toch kan je in bepaalde gevallen nog belastingvoordeel genieten als de panelen worden gefinancierd in het kader van een lening voor de woning. De aftrekmogelijkheden verschillen wel sterk volgens het fiscale profiel van de eigenaar.

zonnepanelen

Ga naar energie.