Daken

Er zijn veel verschillende daken en al deze vormen hebben vaak nog meer varianten. Welke daken er het meest gebruikt worden, hebben wij op een rijtje gezet zodat jij een keuze kunt maken uit het daktype wat perfect bij jouw huis past. 

Zadeldak

Het populairste dak wat door de meeste mensen gebruikt wordt, is het zadeldak. Dit wordt dan ook wel gezien als de klassieker onder de daktypes. Dit type dat past bij allerlei verschillende bouwstijlen en daardoor een erg makkelijke keuze.

De meest eenvoudige vorm van een zadeldak bestaat uit twee dakvlakken. Dit dak ziet er uit als een omgekeerde v, waarschijnlijk heb je deze al heel vaak voorbij zien komen. De hellingshoek van deze vlakken bedragen minimaal 15 graden. Naast elk dakvlak zit een goot. De voordelen van een zadeldak zijn dat ze erg windbestendig zijn en zorgen voor een goede afvoer. 

Plat dak

De naam zegt het al natuurlijk. Een plat dak bestaat uit een horizontaal dakvlak. De hellingshoek is bij dit dak dus zeer gering. Er is wel een kleine hellingshoek, zodat het water kan weglopen. Dit type dak staat ook wel bekend als het meest eenvoudige type dak dat er is. Het straalt moderniteit uit en is erg stijlvol. Het dak is eenvoudig te plaatsen en niet gevoelig voor wind. Wil je graag zonnepanelen? Op dit dak zijn die erg eenvoudig te plaatsen!

Schilddak

Als je een dak zoekt met een wat traditionele uitstraling, dan is een schilddak een goede optie. Dit dak lijkt op een zadeldak, maar dan aangepast. Aan de korte zijden zitten twee driehoekige dakschilden en aan de lange zijde zitten twee trapeziumvormige dakvlakken. Dit soort daken vind je vaak terug op boerderijen en oudere gebouwen. De voordelen van schilddaken is dat ze goed bestand zijn tegen windstoten.

Mansardedak

Als je een dak zoekt dat een meer klassieke uitstraling heeft, dan is een mansardedak een goed idee. Dit dak wordt ook wel gebroken kap of Franse kap genoemd. De onderste dakvlakken lopen steiler dan de bovenvlakken. Hierdoor ontstaat er veel ruimte onder het dak. Deze ruimte is groter dan bij een standaard dak. 

Tentdak

Dit dak wordt ook wel tentdak genoemd aangezien het dak de vorm van een tent heeft. Daarom wordt dit type ook een piramide dak, puntdak of paviljoendak genoemd. Minstens drie dakvlakken komen samen tot het nokpunt. De grote van deze drie vlakken kunnen verschillen en dit zorgt ervoor dat er verschillende dakvormen mogelijk zijn. 

Lessenaarsdak

Een van de eenvoudigste dakvormen die er zijn is een lessenaarsdak. Dit type dak bestaat uit maar één dakvlak en deze is tenminste onder een hoek van 15 graden aangebracht. Bij dit daktype is er maar aan een zijde een dakgoot nodig om het water op een goede manier te laten weglopen. Aangezien er maar aan een zijde een dakgoot nodig is kan de andere zijde gebruikt worden om ramen te plaatsen.