EPC berekening

Alles over de BENG-berekening

Een huis laten bouwen is natuurlijk super spannend en opwindend tegelijk. Spannend omdat het wellicht de eerste keer is en je er misschien niet helemaal verstand van hebt. Daar zijn natuurlijk oplossingen voor te bedenken. Neem bijvoorbeeld een goede architect en aannemersbedrijf aan en zoek naar bouwvakkers die aan jouw eisen en wensen voldoen. Opwindend is het natuurlijk ook want je kunt vrijwel alles zelf bepalen, buiten het bouwtechnische deel om dan, dat kun je beter overlaten aan een aannemer, architect en de mannen op de bouw. Naast het spannend en opwindende, kan het soms ook best frustrerend zijn, want er moet veel geregeld worden. Een van die dingen is de BENG-berekening, maar wat is dat precies? We leggen het je uit!

Wat is BENG? 

Laten we eerst maar eens beginnen met waar BENG voor staat. Voluit staat BENG voor Bijna EnergieNeutraal gebouw. BENG is de nieuwste energieprestatie bepalingsmethode die begin 2021 van start is gegaan. Je kunt het zien als de verbeterde EPC berekening, die meer overlapt tussen de theorie en de praktijk. 

Waarom BENG?

BENG is in principe in het leven geroepen, omdat de overheid sinds 1 januari 2021 strengere energie-eisen stelt. Deze energie-eisen gelden voor nieuwbouwwoningen en utiliteitsgebouwen en kunnen verdeeld worden in 3 categorieën. Er wordt getoetst op energiebehoefte (1), primair energiegebruik (2) en aandeel hernieuwbare energie (3). Om een BENG certificaat te krijgen, moet er aan alle 3 de energie-eisen worden voldaan. 

Een andere reden van de lancering van BENG is de Europese Unie. Zij wil een energie-unie die voor energiezekerheid en onafhankelijkheid zorgt. Bovendien is er hoop dat door deze nieuwe en strengere energie-eisen de klimaatdoelen worden behaald die in het Klimaatakkoord van Parijs staan. 

Wat is de BENG-berekening?

Door middel van een BENG-berekening kan er worden vastgesteld of bijvoorbeeld jouw huis voldoet aan de nieuwe energie-eisen. Die berekening heb je dan ook nodig om bij de gemeente een vergunningaanvraag te krijgen. Geen berekening of een berekening die niet klopt betekent automatisch geen vergunning. 

Je kunt deze berekening laten maken door een BRL 9500 gecertificeerde adviseur, die ook in dienst is van een gecertificeerd bureau. Hiervoor moet je dan de volgende gegevens aan kunnen leveren: een situatietekening, plattegronden inclusief gevelaanzichten, doorsneden en details en een installatieconcept. 

Wat voor installaties?

Bij het installatieconcept gaat het bijvoorbeeld om wat voor warmtepomp je wil installeren in je huis. Een warmtepomp kan je huis niet alleen verwarmen, maar ook koelen en is heel energiezuinig en comfortabel. Je hebt daarbij de keuze uit: de lucht-water warmtepomp, de bodemwarmtepomp en de water-water warmtepomp. 

Ook het installeren van ventilatie is belangrijk in huis. Ga je dan voor natuurlijke of juist mechanische ventilatie? De keuze is aan jou. Je kunt beide ook combineren, dan heb je bijvoorbeeld natuurlijk toevoer en mechanische afvoer of juist andersom. 

Enkelzijdig glas is allang uit de tijd, maar wil jij in jouw nieuwbouwhuis dubbel of triple glas? Ook dat is iets om over na te denken en wat belangrijk is voor de BENG-berekening. Bij triple glas is de geluidsisolatie uiteraard beter, maar je hebt wel veel meer last van condens. Bij dubbelglas is dat juist omgedraaid, minder last van condens, maar veel slechtere geluidsisolatie. Het is aan jullie waar je voor kiest. 

Tevens moet er een keuze gemaakt worden tussen zonnepanelen of zonnecollectoren. Het verschil tussen de systemen is dat zonnepanelen elektriciteit opwekken terwijl zonnecollectors warm water opwekken. Welk systeem voor jullie het beste is ligt natuurlijk weer aan andere factoren te denken aan de energieprijzen die continu stijgen. Is de energieprijs heel duur? Dan wil je misschien zonnepanelen aanschaffen, zodat je geen energie meer af hoeft te nemen bij de leverancier. Anderzijds als je warm water opwekt met een zonnecollector, bespaar je weer energie omdat de warmtepomp veel sneller het water kan verwarmen. 

Als laatste moet je besluiten of je meer wil isoleren dan in het bouwbesluit staat. Door meer te isoleren houdt je natuurlijk veel meer warmte vast in huis, waardoor je minder energie hoeft te gebruiken om je woning te verwarmen. Daarnaast heeft het een positief effect op de BENG-berekening, omdat in veel gevallen meer isolatie nodig is om aan de BENG 1 (energiebehoefte) te voldoen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *