Vloeren

vloer leggen

Van alle afwerkingsmaterialen die je in huis hebt heeft vloerbekleding het meeste te maken met slijtage. Er wordt immers dagelijks op gelopen en krijgt door de jaren heen heel wat te verduren. Denk bijvoorbeeld aan het verslepen van meubels, dingen die je op de vloer hebt laten vallen en al het schoonmaken van de vloer. Daarom is het op de eerste plaats belangrijk dat de vloer tegen een stootje kan en onderhoudsvriendelijk is. Het vervangen van de vloerbekleding is namelijk behoorlijk prijzig. Daarom is het erg belangrijk goed na te denken voordat je de keuze maakt voor een bepaalde vloer. 

Sfeer 

De vloer is erg bepalend voor de sfeer die er in een huis hangt. Het speelt namelijk een belangrijke rol bij de stijl die je hebt qua interieur. Een donkere houten vloer geeft namelijk een andere sfeer dan een witte marmeren vloer. Denk daarom van te voren goed na wat voor soort sfeer jij in je huis wilt creëren. Een neutrale rustige vloer is makkelijk te combineren en zal je dus ook minder snel beu zijn. Het is makkelijker om met meubels te variëren dan elke keer je vloer te veranderen. 

Kosten 

Aan een vloer hangen vaak behoorlijk hoge kosten. Als een vloer wilt vervangen is het nog duurder want dan moet eerste de oude vloer er worden uitgehaald. Hoe duur de nieuwe vloerbekleding is hangt af van wat voor materialen je kiest en hoe groot het oppervlakte is. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Als je je vloer een nieuwe uitstraling wilt geven kun je de vloerbekleding ook schuren en lakken (dit kan niet met alle vloeren).  Stel van te voren je budget vast zo weet je precies naar wat voor soort vloeren je kunt kijken en voorkom je teleurstelling. 

houten vloer

Materialen 

De materialen die je gebruikt voor de vloer moeten natuurlijk op de eerste plek functioneel zijn. De vloer moet immers makkelijk schoon te houden zijn. Het ene materiaal is makkelijker schoon te maken dan de andere. Ook moet je erover nadenken of vloerverwarming wilt, dit kan namelijk niet met alle soorten vloeren. Bedenk van te voren ook goed wat je in de ruimte gaat doen. In de slaapkamer is tapijt misschien een goede optie omdat dit lekker warm aan je voeten is, terwijl dit voor keuken een echte no go is. Er zijn veel verschillende opties waar je uit kunt kiezen als je voor een nieuwe vloer gaat. Je kunt bijvoorbeeld denken aan hout, laminaat, beton, marmer, tegels of tapijt. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen waar je rekening mee moet houden als je een keuze maakt.