patio buiten

Hoe leg ik zelf mijn eigen terras aan?

Denk je eraan om je eigen terras aan te leggen? In deze handige gids leggen we alles stap voor stap uit zodat je voldoende gewapend bent voor deze klus. Maar vooraleer we van start gaan is het belangrijk dat je de juiste materialen verzamelt: een schep, paaltjes, tegels, touw, rubberen hamer, slijptol, stenenknipper, waterpas, rolmaat, potlood, ophoogzand, opsluitband, kruiwagen en een trilplaat.

Bovendien gaat veiligheid boven alles. Draag tijdens de werkzaamheden daarom steeds veiligheidshandschoenen, een veiligheidsbril, kniebescherming en gehoorbescherming. Nu we de formaliteiten doorgenomen hebben, zijn we klaar voor het grote werk!

Voorbereiding

Eerst en vooral is het belangrijk om het terrein vakkundig af te bakenen en aan weerszijden opsluitbanden te gebruiken. Sla zo’n 15 centimeter buiten de geplande hoekpunten van het terras stokken of paaltjes in de grond. Span vervolgens een touw van paal tot paal rondom het terras tot op de hoogte waar het zand of de opsluitbanden moeten reiken. Houd hierbij rekening met het feit dat het terras onder het afschot moet komen te liggen. Dit houdt in dat het een beetje schuin moet komen te liggen voor de afwatering.

Per meter terras kan je best een hoogteverschil van 2 centimeter voorzien met je touw. Span het touw eerst waterpas en verlaag het vervolgens aan de kant van het afschot met de nodige centimeters. Als je opsluitbanden gaat plaatsen, graaf dan eerst voldoende grond weg om ze kwijt te kunnen. En plaats ze iets lager dan de bovenkant van de eigenlijke tegels. Zo voorkom je dat er water blijft liggen op het terras. Gebruik het touwtje als referentie. Als de opsluitbanden geplaatst zijn, kan je het touwtje verwijderen en de banden zelfs als uitgangspunt gebruiken voor de tegels. Zet de opsluitbanden goed vast met zand en zorg dat ze niet naar buiten hellen.

Zand plaatsen

Stort nu het zand en zorg dat je genoeg neerlegt. Je kan daarbij een trilplaat gebruiken om het zand aan te dikken. Of je kan ervoor kiezen om het zand manueel aan te stampen met de voeten. Werk steeds van de buitenkant naar de binnenkant, liefst aan de hand van ronde patronen.

Doe vervolgens een laatste controle om te kijken of het geheel boven de opsluitbanden uitkomt. Is dit het geval? Voeg dan nog een laag zand toe en stamp dit nogmaals aan.

Geleiderails aanleggen

Plaats de latten in geulen, parallel met elkaar in het zand. Ze moeten even dik zijn als de bovenkant van de opsluitbanden. Zorg dat de afstand tussen de balken kleiner is dan de afstand of lat die je gaat gebruiken om af te reien. Gebruik nu een lange lat of balk om het zandbed vlak te maken. Strijk alles zacht en verwijder overtollig zand. Haal het hout uit het zandbed en vul nu de geulen op.

Bestraten

Leg de tegels in het gewenste patroon op het zandbed. Klop ze aan met een rubberen hamer. Werk zo het hele terras af. Houd wel rekening met de afstand, aangezien je in de hoeken hoogstwaarschijnlijk doorgeslepen tegels moet plaatsen.  Deze kan je eenvoudigweg met een slijptol doorsnijden of met een steenknipper. Let wel op dat je niet teveel op het zand loopt, hurk liever neer op het stuk dat reeds aangelegd is. Ga na het bestraten nogmaals met de trilplaat over het terras heen om oneffenheden te behandelen.

Inwassen

De ruimtes tussen de tegels moeten uiteraard opgevuld worden om het terras langdurig te verstevigen. Hiervoor kan je fijne kiezels of ophoogzand gebruiken. Kiezels zorgen voor het meeste stevigheid, waardoor de voorkeur hiernaar uitgaat. Hierna hoef je het enkel uit te strooien over het terras en veelvuldig te verspreiden in de gleuven met een borstel. Laat een kleine hoeveelheid kiezels of zand achter, zodat de wind de rest kan doen.

Laat je de klus toch liever over aan een vakman? Vraag dan nu gratis prijsoffertes op bij Casius en bespaar enorm op de totaalprijs.

2 thoughts on “Hoe leg ik zelf mijn eigen terras aan?”

  1. Bedankt voor deze complete handleiding voor het aanleggen van een terras. Ik begin er zelf niet aan. In Rotterdam is de grond zo slap dat ik geen risico op verzakking wil. Het huis staat al scheef genoeg. Ik laat het ophogen en waterpas aanleggen lekker aan de professional over.

  2. Dat verzakkingsprobleem hebben wij ook in de tuin. Dat krijg je met veengrond. Wij hebben daarom een houten terras laten aanleggen. Zo’n stellage van balken waarop vlonders geplaatst zijn, is niet zwaar. Dan krijg je wel een wat verhoogd terras met een afstapje, maar dat vonden we juist leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *