Licht

Creëer sfeer met verlichting

Verlichting is niet alleen praktisch, maar doet ook veel voor je interieur. Het kan een kamer heel licht en fris laten ogen of juist een warme look geven. Daarnaast is het een vorm van decoratie. Door middel van lampen kun je de interieurstijl nog duidelijker naar voren laten komen. Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van de juiste verlichting? En ben je benieuwd hoe je het kan inzetten als sfeermaker? Lees dan snel de onderstaande tips door.

Maak gebruik van verschillende soorten lampen

Voor een sfeervol resultaat is het belangrijk om af te wisselen tussen verschillende lampen. Vooral in de woonkamer kun je gebruik maken van allerlei soorten. Denk aan een simpele plafondlamp als algemene verlichting, een grote vloerlamp in de hoek, een hanglamp boven de salontafel en een tafellamp met mooie lampvoet op de kast of bijzettafel. Juist deze combinaties maken de ruimte interessant. 

Besteed aandacht aan het design 

Voor een mooi samenhangend geheel moet je ook kijken naar het design van de lampen. Besteed aandacht aan het materiaal, de kleur en de vormen. Je kunt het hele interieur in dezelfde stijl houden of kiezen voor een opvallende lamp met een totaal andere uitstraling als eyecatcher. Een grote houten hanglamp is bijvoorbeeld zo’n leuke blikvanger voor boven de eettafel! 

Licht

Let op de kleurtemperatuur 

Het is aan te raden om te kiezen voor LED verlichting. Deze vorm van verlichting is niet alleen energiezuinig, maar ook verkrijgbaar in verschillende lichtkleuren. Deze zogenaamde kleurtemperaturen hebben een grote invloed op de sfeer. Voor een fris en ruimtelijk effect kies je voor neutraal tot koel licht. Wil je juist een knusse en gezellige sfeer creëren? Ga dan voor een LED lamp met een warme tint. 

Maak gebruik van een dimmer 

Dimmers zijn een geweldige manier om een ruimte sfeervol te maken, zonder dat je de praktische eigenschap van de lamp verliest. Je kunt eenvoudig afwisselen tussen fel licht voor duidelijk zicht en zacht licht voor een aangename sfeer. Er zijn zowel losse dimmers verkrijgbaar als lampen met een ingebouwde dimmer. 

Kijk ook naar de positie 

Vergeet tot slot niet om te kijken naar de positie van alle lampen en het effect hiervan. Weerkaatst het licht mooi op de wanden? Schijnt het licht van de vloerlamp niet te hard op het plafond? En kun je de muurdecoratie niet beter uit laten komen door middel van spots? Als alles eenmaal de juiste plek heeft gekregen, voelt het interieur pas echt ‘af’! 

Licht

1 thought on “Creëer sfeer met verlichting”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *