Veranda

veranda

Een veranda aan of bij je huis is één van de beste investeringen die je maar kunt maken. Door te kiezen voor een veranda kun je net wat langer van de buitenlucht genieten. Met een veranda hoef je niet bezorgd te zijn om de wind of regen, jij zit namelijk lekker beschut. Er zijn veel verschillende soorten veranda’s. Voor bijna iedereen met een tuin is er wel iets van een veranda te realiseren. Een veranda zorgt voor een mooie verbinding tussen het huis en de tuin. Het voordeel van een veranda is dat het vaak makkelijker te realiseren dan een nieuwe uitbouw of serre. 

Stijlen 

Er zijn veel verschillende soorten veranda’s. Afhankelijk van wat voor huis of tuin je hebt en wat je wensen zijn maak je een keuze. De meest voorkomende veranda’s zijn de gevelveranda, de pergola veranda en de transparante veranda. Je wilt natuurlijk dat de veranda een mooi geheel vormt met je huis. Dit kun je doen door bijvoorbeeld met dezelfde materialen te werken of de veranda  in een bijpassende kleur te maken. 

Veranda renovatie

Als de veranda niet meer aan de eisen voldoet, kapot is of jij gewoon toe bent aan iets nieuws kun je kiezen om de veranda te renoveren.  Het renoveren van een veranda is een stuk goedkoper dan het aanbouwen van een nieuwe veranda en zal je dus ook veel geld besparen. Ook kunnen deze werkzaamheden vaak snel uit worden gevoerd. Als je weinig ervaring hebt met klussen en verbouwen, maar het wel zelf wilt doen, kan het slim zijn om een aannemer aan te nemen die je hierbij helpt of advies geeft.  

veranda

Veranda of een overkapping

Het verschil tussen een veranda een overkapping, is dat een veranda aan een gebouw of huis vast zit. Een overkapping kan ook vrijstaand zijn en bijvoorbeeld los in de tuin staan. Afhankelijk van je budget, woonsituatie en wensen kun je kiezen voor een veranda of overkapping. 

Inrichting 

De inrichting van een veranda pas je aan op  hoe wind- en waterdicht de veranda is. Je wilt er misschien wel een leuke loungeset neerzetten of een tafel om aan te eten. De veranda kan extra gezellig gemaakt worden met decoratie zoals lampjes, kussentjes etc. Je kunt er ook voor kiezen om warmtelampen in de veranda op te hangen, zo kun je ook op frisse dagen van de veranda genieten. 

Vergunning 

In sommige gevallen heb je een vergunning nodig om een veranda te bouwen. Je hebt bijvoorbeeld een vergunning nodig als je meer dan 40 m2 aanbouwt of als de veranda hoger is dan 4 meter. Maar als je voldoet aan alle richtlijnen is het in de meeste gevallen voldoende als het gewoon meldt bij de gemeente.