Water

Wist je dat jij ook kunt meehelpen aan een beter milieu? Door minder water te verbruiken, help je zowel het milieu én bespaar je geld. Het lijkt af en toe alsof water oneindig beschikbaar is en daardoor ook erg goedkoop is. Helaas, niet voor iedereen is een watervoorraad zo oneindig. Genoeg mensen op de aarde hebben zelfs geen toegang tot drinkbaar water. Wist jij dat wij gemiddeld 121 liter water per dag verbruiken? Dat is enorm veel! Wel eens aan besparing gedacht? Wij geven je enkele tips.

Douchen

Ben jij dol op lang douchen? Natuurlijk is het over het algemeen niet goed om zo lang te douchen, maar als jij niet zonder kunt, schaf dan op zijn minst een waterbesparende douchekop en kraan aan. Deze besparende varianten kun je tegenwoordig gewoon aanschaffen bij een bouwmarkt. De kosten hiervan zijn helemaal niet hoog en hiermee bespaar je al een hoop geld. Door oude kranen, toiletstortbakken en douchekoppen te vervangen, bespaar je al 30% water. 

Hoeveel water denk jij dat er verbruikt wordt als jij onder de douche staat? Je kunt als je wat korter doucht al tientallen liters water besparen. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld maximaal 5 minuten doucht en niet langer. Je kunt tegenwoordig ook zandlopertjes kopen die je in de douche kunt hangen. Deze zullen je helpen om de tijd bij te houden. Door het waterverbruik terug te dringen bespaar je geld. Een normale douchekop verbruikt 8,7 liter water per minuut en een waterbesparende douchekop verbruikt 6,9 liter per minuut. Op lange termijn zul je hier dus enorm veel profijt van hebben!

Vaatwassers en wasmachines

Bijna elk huishouden heeft tegenwoordig een vaatwasser en een wasmachine. Deze worden dagelijks gebruikt en verbruiken beiden een hoop water. Je kunt natuurlijk om water te besparen deze apparaten gewoon minder gebruiken. Draai bijvoorbeeld alleen de was als de hele trommel vol zit en niet voor een paar kledingstukjes. Hetzelfde geldt voor de vaatwasser. Zet hem pas aan als hij helemaal vol zit en laat hem vervolgens draaien op eco-stand, die je ook al een heleboel water en energie bespaart. 

Water hergebruiken

Nog een manier om water te besparen, is door water te hergebruiken. Als jij onder de douche stapt, is het water dan meteen warm? Vaak is het water namelijk pas na een tijdje op temperatuur. Het water dat je niet gebruikt en gewoon de gootsteen inloopt, kun je opvangen en later gebruiken. Je zal nu wel denken waarvoor dan? Nou, dit water kun je prima gebruiken voor in de tuin of voor de planten in huis. Dan komt het water op een betere plek terecht dan in de afvoer.