Oude deur en kozijnen in een oud huis.

Hier moet je op letten bij het kiezen van nieuwe kozijnen

Nieuwe kozijnen kiezen, dat is een flinke opgave. Want waar let je op? Wat zijn de beste kozijnen? Misschien zit er wel tijdsdruk achter je beslissing. Bijvoorbeeld omdat je aan het verbouwen bent en de aannemer nú wilt weten wat je wilt doen of omdat je huidige kozijnen echt niet veel langer meer mee zullen gaan. Dan is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten bij het kiezen van nieuwe kozijnen. Zo kan je snel knopen doorhakken. Er zijn een aantal punten die van belang zijn. Deze hebben we hieronder voor je opgesomd.

Materiaal

“Wat zijn de beste kozijnen?” Deze vraag behoort tot één van de meest gestelde vragen. Het aanbod is enorm groot. Dan is het prettig om te weten voor welk materiaal je zeker wel of juist niet moet kiezen. Helaas is het niet allemaal zo zwart-wit. Elk materiaal beschikt namelijk over eigen voor- en nadelen. Vaak wordt het antwoord op deze vraag vooral gegeven op basis van de architectuur van de woning en eigen smaak.

Alle materiaalsoorten beschikken over een geheel andere uitstraling. Houten kozijnen bieden een wat meer nostalgische look en zijn met name bij woningen met een oudere architectuur populair. Dit terwijl aluminium kozijnen weer over een zeer moderne look beschikken. Kunststof kozijnen zijn een absolute publiekslieveling en beschikken over een aantal grote voordelen. Bovendien zijn ze tegenwoordig in alle soorten en maten verkrijgbaar. Wist je dat er zelfs kunststof kozijnen met houtlook verkrijgbaar zijn? Zo beschik je over dezelfde stijl van een houten kozijn, maar tegelijkertijd ook van het gemak van een kunststof kozijn.

Onderhoud

Het benodigde onderhoud geeft veelal de doorslag als het gaat om het kiezen van nieuwe kozijnen. Niet alleen de uitstraling is namelijk van belang, ook de tijd die je hier in moet steken. De meeste mensen zijn liever zo min mogelijk tijd kwijt aan het onderhoud van hun kozijnen. Aluminium en kunststof kozijnen zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Hout vraagt verreweg het meeste onderhoud in vergelijking met de andere materialen.

Levensduur

Ook de levensduur van kozijnen is belangrijk om in overweging te nemen bij het kiezen van nieuwe kozijnen. Hoe langer de levensduur, hoe meer je immers uit je investering kan halen. Hoe lang een kozijn precies mee zal gaan, is van heel veel verschillende factoren afhankelijk. Gemiddeld gezien gaan aluminium- en kunststof kozijnen verreweg het langst mee. Dit terwijl houten kozijnen gemiddeld over een veel minder lange levensduur beschikken. Dat laatste is ook met name afhankelijk van het onderhoud. Wanneer er bijvoorbeeld houtrot ontstaat, zal het kozijn veel minder lang mooi blijven. De levensduur bepaalt hoeveel plezier je hebt van je investering. Daarom is dit een belangrijk puntje om mee te nemen in jouw uiteindelijke beslissing.

Isolatiegraad

In de huidige tijd speelt isolatie natuurlijk ook een zeer belangrijke rol. Houten kozijnen hebben het imago zeer goed isolerend te zijn. Echter, ook aluminium en kunststof kozijnen blijven hier niet ver op achter. Je kunt de isolatie van het kozijn nog sterker verbeteren in combinatie met de juiste beglazing. Kies hierbij minstens voor HR++ glas om een (te) hoog energieverbruik te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *