Gereedschap voor laminaatvloer

Zo geef je een verouderde woning een snelle update

De woningprijzen zijn sterk gestegen de afgelopen jaren en voorlopig lijkt daar nog geen verandering in te komen. De meeste mensen die nu een eerste woning willen kopen of willen doorstromen, moeten daarom nogal wat concessies doen. Denk bijvoorbeeld aan een woning op een wat minder geliefde locatie of één met minder binnen- of buitenruimte dan gewenst. Ook zijn veel mensen aangewezen op een oudere woning dan ze eigenlijk eerder voor ogen hadden. Omdat je nu eenmaal qua budget gebonden bent aan je maximale hypotheek, ligt soms alleen nog maar een verouderde woning binnen je financiële bereik. Hoe kun je een dergelijke woning een snelle update geven?

Een nieuwe vloer

De vloer vormt eigenlijk altijd de basis van een interieur. Ligt er in de woning tapijt, een plavuizen- of stenen vloer die totaal niet jouw smaak is? Dan kun je vrij eenvoudig een vloer naar wens creëren door hier laminaat of klik-pvc overheen te leggen. Deze heb je tegenwoordig in alle kleuren en afmetingen, zodat er altijd wel iets is dat je mooi vindt. Zo zijn er vloeren met een houtmotief of steenmotief die nauwelijks meer van echt hout of steen te onderscheiden zijn. 

Een traprenovatie

De trap zien mensen niet vaak als een belangrijk onderdeel van het interieur, terwijl het toch wel vaak letterlijk het middelpunt van een woning is. Hoewel het daarom waarschijnlijk niet hoog op het prioriteitenlijstje met klussen staat, is een traprenovatie wel iets dat je zelf kunt doen. Een mooie traprenovatie moderniseert je woning in een handomdraai, terwijl er geen grote investering nodig is. Een houten trap die verder nog helemaal goed is hoef je alleen maar te schuren en weer te lakken. Wil je een andere trapbekleding? Vooral overzettredes met een houtlook zijn erg populair, maar je kunt ook kiezen voor pvc, tapijt of vinyl. 

De muren een nieuwe look en feel geven

Afhankelijk van de leeftijd van de woning tref je in oudere woningen vaak (één of zelfs meerdere lagen) behang aan of wat ouderwets, grofkorrelig stucwerk. Een hele woning opnieuw laten stuken vraagt een grote investering. Als je tenminste al een stukadoor kunt vinden die de opdracht uit zou willen voeren, want ze komen om in het werk. Een snellere oplossing? De muren behangen met bijvoorbeeld renovlies. Hoewel je dit over oudere lagen behang aan zou kunnen brengen, maar je krijgt het mooiste resultaat als je het nieuwe behang op de kale muur plakt.

Leestip: Ultieme tips voor het opknappen van je huis

Voor deze klussen schakel je wel best een professional in

Zoals je leest zijn er best wel wat dingen die je zelf kunt doen om je woning te moderniseren. Deze klussen hebben overigens wel vooral betrekking op esthetische veranderingen. Betreft het de echte ‘hardware’ van een woning, dan is het in veel gevallen beter om toch echt een professional in te schakelen. Als het gaat om alles dat met gas te maken heeft is dat zelfs verplicht, maar bepaalde isolatie-, riolerings-, elektra- en loodgieterswerkzaamheden kun je ook beter uitbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *