Trespa boeidelen

Boeidelen: onmisbaar bij bouwprojecten

Kijk eens goed om je heen op straat en de kans is groot dat je veel boeidelen ziet. Boeidelen worden namelijk gebruikt voor talloze bouwprojecten. Je ziet ze in dakranden, dakkapellen, veranda’s en op andere plekken. Wat is een boeideel precies en welke verschillende varianten zijn er?

Boeidelen, boeiboorden of boeistroken

Wat voor veel bouwmaterialen geldt is ook van toepassing bij boeidelen: er zijn meerdere namen voor hetzelfde. Boeidelen worden namelijk ook wel boeiboorden en boeistroken genoemd.

Boeidelen zijn bedoeld voor dakrandafwerking. Je ziet ze terug in dakranden van huizen, op carports, garages, dakkapellen, veranda’s en andere bouwwerken. De functie van boeidelen is niet alleen de dakrand netjes afwerken, maar ook het dak beschermen. Onderschat de decoratieve functie niet, want onder meer de kleur van boeidelen is beeldbepalend voor een gebouw.

Op de markt vind je diverse soorten boeidelen, gemaakt van hout of kunststof. Hieronder nemen we de belangrijkste soorten voor je door.

Multiplex boeidelen

Als de keuze valt op hout, dan is de kans groot dat het om multiplex boeidelen gaat. Multiplex is namelijk sterk en het gewicht is relatief laag. Vaak verschijnt het materiaal onbewerkt, dus het moet nog wel geschuurd en geverfd worden voorafgaand aan de montage.

Tricoya boeidelen

Boeidelen van Tricoya worden gemaakt van hoge kwaliteit MDF. De houtvezels ondergaan een speciale behandeling om een lange levensduur te garanderen. Dit leidt er toe dat de fabrikant maar liefst 50 jaar garantie geeft. Er wordt een laag biocide aangebracht bij het productieproces, om te voorkomen dat schadelijke organismen vat krijgen op het materiaal.

Red Cedar

Boeidelen van Red Cedar hout zijn bijzonder sterk en hebben een lange levensduur. Het is een houtsoort die nauwelijks vatbaar is voor houtrot, schimmels en insecten. Het is daarnaast bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Het hout is meestal afkomstig uit Noord-Amerika en Canada. Vanwege de genoemde eigenschappen is Red Cedar uitermate geschikt voor boeidelen, maar de prijs ligt vaak wel wat hoger.

Trespa boeidelen

De meeste professionals kennen de hoge kwaliteit Trespa boeidelen wel. Dit zijn zogenaamde HPL platen, wat weer staat voor High Pressure Laminate. Dit zijn platen die onder hoge druk worden samengeperst. Trespa gebruikt hiervoor een combinatie van papier en houtvezels, aangevuld met thermohardende harsen. De harsen vormen de buitenlaag. Ook dit type plaat is onderhoudsarm.

Rockpanel boeidelen

Rockpanel is een fabrikant die boeidelen maakt van samengeperst steenwol en basalt. De productiemethode lijkt veel op de methode die Trespa gebruikt. De fabrikant zelf beweert dat daarmee de duurzaamheid van steen wordt bereikt. Het is niet alleen sterk, maar ook nog flexibel en brandveilig. Het wordt standaard geleverd in een aantal verschillende kleurvarianten. Een groot voordeel van deze platen is dat ze onderhoudsarm zijn.

Onderhoud van boeidelen

Hoe lang boeidelen meegaan hangt af van het type dat je kiest. Sommige soorten, zoals Trespa boeidelen, zijn onderhoudsarm. Je hoeft er dus nauwelijks iets aan te doen gedurende de lange levensduur. Houten boeidelen dienen ongeveer eens per 7 jaar geschilderd te worden.

Het is in ieder geval altijd verstandig om de onderhoudsinstructies van de fabrikant op te volgen. Het vervangen van een boeideel wordt namelijk al snel een dure grap. Vaak zijn er steigers of hoogwerkers nodig, terwijl het verwijderen van oude boeidelen en plaatsen van nieuwe panelen behoorlijk arbeidsintensief is. Het is verstandig om dit door een specialist te laten uitvoeren.

De juiste boeidelen uitkiezen

Je kent nu de belangrijkste eigenschappen van de meest voorkomende boeidelen. Welk type moet je nou bestellen voor je komende bouwproject? Allereerst kun je kijken naar de kosten per type. Bedenk echter wel dat goedkoop ook duurkoop kan zijn. Wat duurdere soorten gaan soms tientallen jaren langer mee. Direct investeren in hoge kwaliteit kan dus best gunstig zijn.

Als je niet van plan bent om tijd te steken in de afwerking, kun je boeidelen uitkiezen die standaard afgewerkt geleverd worden. Ook brandveiligheid kun je nog meenemen in je overwegingen.

In Nederland zijn er meer dan genoeg bedrijven die boeidelen verkopen. We raden altijd aan om naar een specialist te gaan. Vanuit je luie stoel bestellen kan natuurlijk ook bij een online specialist op het gebied van boeidelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *