De Ideale Houtsoort voor mijn Tuinhuis

Wat is de ideale houtsoort voor je tuinhuis?

Als je er de ruimte voor hebt, is het altijd leuk om over een tuinhuis te beschikken. Een tuinhuis is ideaal om wat tuingereedschap of andere spullen in op te bergen. Vanaf scratch zelf een tuinhuis ontwerpen en maken, is mogelijk. Toch kiezen de meeste mensen voor een bouwpakket. Dan hebben ze meteen vrijwel alle benodigdheden in huis en gaan ze met het stappenplan aan de slag. Wat je ook kiest, het is belangrijk om aandacht te schenken aan de houtsoort.

Vurenhouten tuinhuizen

Vurenhout is een heel populaire keuze voor een modern tuinhuis. Onder andere bij de doe-het-zelfwinkel Gamma is het merendeel van de houten tuinhuizen gemaakt op basis van vurenhout. Dat komt omdat vurenhout verschillende voordelen biedt. Zo is vurenhout relatief eenvoudig te bewerken, oogt het heel strak en is het een betaalbare houtsoort. De kwaliteit van vurenhout is deels afhankelijk van de afkomst van het hout. Onder andere Noord-Europees vurenhout is heel geliefd. De bomen groeien er door de koude temperaturen wat minder snel, waardoor de jaarringen dichter bij elkaar liggen en het hout wat sterker is.

De kleur van vurenhout is geelbruin. Bij nieuw vurenhout is het bijna wit, maar door de blootstelling aan licht en lucht zal het na verloop van tijd wat verkleuren. Het is mogelijk om het onbewerkt te laten – op voorwaarde dat het is geïmpregneerd, maar ook verven of beitsen is een optie. Door het hout te beitsen, gaat het langer mee.

Eikenhouten tuinhuizen

Bij eikenhout kies je voor een hardhout. Eikenhout is een heel sterk en hard materiaal, terwijl het toch nog steeds goed te bewerken is. De kleur van eikenhout is geelbruin tot donkerbruin. In de praktijk zal de gebruikte lak de kleur van het eikenhout echter sterk beïnvloeden. Wat mensen mooi vinden aan eikenhout zijn de vlamachtige tekeningen die vaak prominent op de planken aanwezig zijn. Dat is één van de redenen waarom het tot de vaakst voorkomende houtsoorten in het interieur behoort.

Net als bij vurenhout zal het groeiklimaat voor een groot deel de kwaliteit van het hout bepalen. Ook de uitstraling kan daarbij verschillen. Frans eikenhout is bijvoorbeeld wat harder en donkerder, terwijl Pools eikenhout wat lichter en taaier is. Eikenhout is in ieder geval goed in tuinhuizen te verwerken en geeft een tuinhuis een eerder luxueuze uitstraling.

Dennenhouten tuinhuizen

Dennenhout laten experts tegenwoordig steeds vaker links liggen. Dat komt omdat een vuurhouten tuinhuis eigenlijk beter geschikt is. Nochtans biedt dennenhout wel degelijk voordelen. Het is eenvoudig te bewerken, de den komt in Europa vaak voor en hierdoor is het ook een betaalbare houtsoort. Door de korte toevoerlijnen kan het ook een ecologische keuze zijn, hoewel duurzaam bosbeheer natuurlijk minstens even belangrijk is. Vooral door de gematigde prijzen wordt het nog steeds toegepast bij goedkopere tuinhuizen. Het zijn in feite vooral de nadelen die afschrikken. Zo is dennenhout gevoelig voor lekkages, een gevolg van de relatief grote knoesten, en is het een gevoelige houtsoort. Hierdoor heeft het wat meer verzorging en bescherming nodig. Vurenhouten tuinhuizen hebben minder last van deze nadelen en zijn over het algemeen onderhoudsvriendelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *