lichtkoepel

Tips voor het vervangen van een lichtkoepel

 

Is jouw lichtkoepel aan vervanging toe? Dan kun je een nieuwe lichtkoepel aanschaffen. Vervolgens hoef je de oude koepel enkel te verwijderen, zodat er ruimte ontstaat voor de nieuwe lichtkoepel. Op deze pagina delen we enkele tips voor het vervangen van een lichtkoepel. 

De ruimte opmeten

Voor je een nieuwe lichtkoepel koopt, moet je weten hoe groot deze moet zijn. Hier kom je alleen achter door de oude lichtkoepel op te meten. En heb je jouw lichtkoepel al verwijderd? Dan meet je de ruimte op die door het verwijderen van de oude lichtkoepel ontstaan is. 

Dit kan op twee manieren. Ten eerste kun je de ruimte vanuit binnen opmeten. Dit doe je direct onder de lichtkoepel, door de binnenzijde van de opstand op te meten. Ten tweede kun je de afmetingen van jouw nieuwe lichtkoepel ook op het dak opmeten. Wel moet je hiervoor eerst de lichtkoepel verwijderen, zodat je ook van buitenaf goed bij de opstand kunt komen. Je meet de opstand op en je weet precies hoe groot jouw nieuwe lichtkoepel moet worden. 

Een lichtkoepel kiezen

Weet je de afmetingen van jouw nieuwe lichtkoepel? Dan moet je nog bepalen wat voor soort lichtkoepel je wil kopen. Dit kan een standaard heldere lichtkoepel zijn, maar ook een zonwerende lichtkoepel. Deze lichtkoepel heeft dezelfde lichtinval als een standaard heldere lichtkoepel, maar laat wel 25 procent minder warmte door. Tot slot kun je er ook voor kiezen om een lichtkoepel opaal te kopen. Deze lichtkoepel heeft een melkwitte kleur en laat het licht wat zachter binnen komen. Bovendien verhindert de lichtkoepel opaal inkijk. 

Door de verschillende lichtkoepels met elkaar te vergelijken, kom je er vanzelf achter welke koepel het beste aan jouw eisen, wensen en verwachtingen voldoet. Deze lichtkoepel kun je vervolgens in de juiste afmetingen bestellen. Een lichtkoepel geeft veel natuurlijk daglicht, waar je niet te weinig van moet hebben. Een goede lichtkoepel in huis is dan zeer belangrijk

De nieuwe lichtkoepel monteren

Heb je jouw nieuwe lichtkoepel in huis? Dan moet je deze monteren. 

Hier hoef je enkel onderstaande stappen voor te volgen: 

  • Verwijder de bevestigingen van de oude lichtkoepel. Doe dit voorzichtig, zodat de opstand van de lichtkoepel niet beschadigt. 
  • Plaats de koepel gecentreerd op de oude opstand. 
  • Neem de meegeleverde schroeven van de lichtkoepel en bevestig deze in de bevestigingspunten. 
  • Plaats de anti-diefstal kapjes. Ook deze worden bij de lichtkoepel geleverd. 
  • Plaats de afdekkappen van de lichtkoepel. Doe je dit goed, dan hoor je een klik. 

Controleer of je lichtkoepel goed vast zit. Is dit het geval, dan ben je klaar. Nu kun je weer vele jaren van jouw nieuwe lichtkoepel genieten. Je oude lichtkoepel kun je weggooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *