Geschilderde muur

Ultieme tips voor het opknappen van je huis

Heb je net een opknaphuis gekocht en weet je niet waar je moet beginnen? Dat kunnen wij ons zomaar voorstellen. Natuurlijk begin je niet als eerste met de inrichting, want het huis is nog helemaal niet af. Maar waar begin je dan wel mee? Ga je eerst de vloer leggen of laat je eerst de muren schilderen? Het is zomaar een vraag die jij jezelf misschien al meermaals hebt gesteld. In dit artikel nemen we je mee in het opknappen van een huis, zodat jij weet waar je moet beginnen.

Trek er geld en tijd voor uit

De allereerste tip die we je mee willen geven is om er geld en tijd voor uit te trekken. Een verbouwing van een huis kost namelijk best veel geld. Er zijn altijd zaken die je vooraf niet had berekend en het valt altijd tegen. Dat tegenvallen is niet alleen qua budget zo, maar ook qua tijd. Deadlines kunnen vaak verschoven worden door van allerlei verschillende redenen. Zorg daarom altijd eerst dat je daar op voorbereid bent. 

Maak een planning

Misschien klinkt deze tip wat raar aangezien we het net hebben gehad over deadlines die vaak niet gehaald worden. Toch is een planning handig om te maken, dat biedt toch een houvast. Zorg er wel voor dat er in de planning nog ruimte is voor verschuivingen en uitlopende projecten. 

Plan in eerste instantie de volgorde van de ruimtes die aangepakt moeten worden. Misschien is de badkamer of wc nog best prima en hebben de woonkamer en keuken bijvoorbeeld voorrang. Vanuit daar kun je dan weer verder gaan plannen. Want wat moet er bijvoorbeeld allemaal gedaan worden? Worden de muren geschilderd of moet er een muur uit? Moet er een nieuwe vloer in en wil je dan ook vloerverwarming? 

Weet wat je wil

Of je nou gaat verbouwen of renoveren, het is altijd belangrijk dat je duidelijk weet wat je wil. Het makkelijkste is als je die wensen en behoeftes ook echt visueel kan maken, zodat een aannemer bijvoorbeeld ook weet wat je bedoelt. Inspiratie kun je bijvoorbeeld op doen op internet, in tijdschriften of in woonwinkels.

Begin met de muren

Als je helemaal bent voorbereid is het tijd om je huis écht op te knappen. Het is verstandig om dan met de muren te beginnen. Bepaal eerst of je de muren moet stucen. Vaak is dat wel het geval en zeker ook het mooist. Door stucwerk worden de muren en eventueel de plafonds mooi glad, waardoor verdere behandeling ook mooier en makkelijker is. Als de muren weer glad zijn is het wellicht tijd voor een laagje verf of behang. Het ligt er maar net aan wat jij in gedachten hebt natuurlijk. 

Tijd voor de vloer

Als de muren zijn opgeknapt is het tijd om met de vloer aan de slag te gaan. Het meest verstandige is om meteen te bepalen of je vloerverwarming wil. Later kan dit ook nog geplaatst worden, maar dat zal wel een stukje moeilijker gaan, omdat de vloer er dan weer uit moet. Als de eventuele vloerverwarming ligt is het echt tijd om de vloer te gaan leggen. Zorg met laminaat altijd dat je ruimte overhoudt langs de muren. Dit voorkomt dat de vloer bol gaat staan en je nog ruimte hebt om de plinten tegen de muur te plaatsen. 

Bekijk het lichtplan

Nu heel het huis nog leeg is, is het verstandig om nog eens naar alle elektriciteitspunten te kijken. Ben je tevreden met de plek van de stopcontacten en de lichtschakelaars? Heb je überhaupt genoeg stopcontacten of moeten er nog een paar bij komen? Dat zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen. Daarna is het een kwestie van het huis inrichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *