Groene Energie

Zakelijk overstappen naar groene energie

Al een aantal jaren proberen we zoveel mogelijk energie te sparen thuis. Dit scheelt niet alleen in kosten, maar je draagt ook een steentje bij aan het milieu. Maar, we kunnen natuurlijk ook energie besparen op de werkvloer. Dus, heb jij een eigen bedrijf of ben je van plan om binnenkort een onderneming te starten? Wist je dan al dat je bij verschillende energieleveranciers een ondernemingskorting kunt krijgen? Vaak bespaar je dan niet alleen op de kosten, omdat je in veel gevallen automatisch kiest voor groene energie. Maar, wat is nu precies groene energie? We bespreken het in dit artikel. 

Wat is groene energie?

Energie kan op verschillende manieren worden opgewekt. Waar een energieleverancier de stroom vandaan haalt, bepaalt of jouw energie groen is. Groene elektriciteit betekent namelijk dat het opgewekt is uit energiebronnen die niet bijdragen aan de klimaatverandering. Groene energie moet ook écht schoon zijn, dus ook niet de lucht vervuilen. De energiebron mag ook niet uitgeput raken en bij het winnen het landschap en de leefomgeving niet aantasten. Dat brengt ons tot de volgende energiebronnen, die groen zijn;

Windmolens en zonnepanelen

Waarschijnlijk wist je wel dat deze grote apparaten groene energie opwekken. Je kunt ze bijvoorbeeld niet uitputten, want ze werken letterlijk door de wind en door de zon. Bovendien kunnen er geen schadelijke gassen vrijkomen. Voor de productie geldt dit natuurlijk niet, want daar komen zeker schadelijke stoffen vrij, maar de effecten daarvan zijn veel lager dan bij het winnen van energie uit andere vormen. 

Wist je dat je een windmolen ook particulier of zakelijk kan laten plaatsen? Op die manier wek je 100% duurzame energie op, zien jouw klanten dat jij duurzaam onderneemt en dalen jouw energiekosten vrijwel direct. Echter komen er wel een aantal zaken bij kijken, mocht je zo’n windmolen op eigen terrein willen plaatsen. Je hebt ten eerste een omgevingsvergunning nodig voor de bouw van de windmolen. Daarnaast moet je de milieuregels in acht nemen. Op eigen bodem worden vaak kleine windmolens geplaatst, waardoor de milieuregels wegvallen. 

Bij het plaatsen van zonnepanelen heb je vaak geen last van die omgevingsvergunning, zolang de panelen aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het is natuurlijk erg aantrekkelijk in de tijd van nu om eigen energie op te wekken en ook nog eens op een duurzame manier. Daarom kiezen mensen steeds vaker voor zonnepanelen. Je kunt zonnepanelen zakelijk en particulier aanschaffen. Het voordeel van zakelijk is dat je wellicht recht hebt op de SDE subsidie. Voor particulieren is de subsidie gestopt, maar gelden er wel andere regelingen om toch de aankoop en installatie te stimuleren. Behalve de subsidie zitten er geen grote verschillen tussen particuliere of zakelijke zonnepanelen. Het dak van jouw bedrijf is misschien wel groter dan het dak van jouw huis, wat betekent dat je meer zonnepanelen erop kan laten installeren. Alsnog kan het zijn dat de opbrengst niet veel verschilt. De opbrengst zonnepaneel hangt namelijk van veel verschillende zaken af. Je moet rekening houden met hoeveel zonnepanelen je op je dak hebt liggen, het type zonnepaneel en zijn rendement, de locatie in Nederland en hoeveel schaduw je hebt op je dak, de degradatie van de zonnepanelen, het type omvormer, de oriëntatie van de zonnepanelen en de hellingshoek van het dak. 

Twijfel je nog over de zonnepanelen? Lees hier dan de voor- en nadelen. 

Verder zijn er natuurlijk ook nog andere energiebronnen, die ook groen kunnen zijn;

Biomassa

Kan groen zijn, als er stroom opgewekt wordt uit afvalhout bijvoorbeeld. Echter wordt bij de verbranding van hout wel de lucht vervuilt, wat weer niet duurzaam is. En speciaal hout kappen, om stroom op te wekken draagt ook zeker niet bij aan het milieu. 

Waterkracht

Is alleen duurzaam als het op kleinschalig niveau wordt opgewekt. Grootschalige waterkrachtcentrales verstoren de visstand en de ecosystemen. Alhoewel deze wel worden gezien als officiële groene stroom leveranciers. 

Ben jij benieuwd wat de meest groene energieleverancier is? Kijk dan eens naar deze top 5. Staat jouw leverancier ertussen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *