Meest voorkomende houtsoorten in het interieur

Er zijn veel soorten hout in de omloop in de interieurbranche. Niet alleen valt het gemakkelijk te combineren met verschillende woonstijlen, het zorgt bovenal voor een knusse sfeer in huis.  In dit artikel laten we je kennismaken met de verschillende houtsoorten op de markt en geven we je enkele belangrijke reinigingstips. 

Houtsoorten 

Het aantal verschillende houtsoorten ter wereld is amper te tellen. In het Braziliaanse Amazonegebied of de Indonesische jungle alleen al komen duizenden houttypes voor. Dankzij de grote diversiteit aan tropische wouden en soorten bomen van hetzelfde plantengeslacht kan je tegenwoordig nog amper een onderscheid maken tussen deze houtsoorten. Kijken we naar de Europese interieurmarkt, dan zien we voornamelijk 4 archetypes terugkomen. 

Eiken vloerplanken herken je aan hun geelbruine en lichtgele kleur en ruwe nerf. Dit soort blinkt uit in duurzaamheid omdat je ze ook buiten kan gebruiken. Het is één van de gemakkelijkste houtsoorten om te bewerken en is sterk en hard van aard. Spot je enkele planken met een geelwitte of geel grijze toets? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met berken. Je herkent ze aan hun fijne nerf en zijn eveneens makkelijk te bewerken. Enige nadeel? Ze laten zich moeilijk splijten.

Beuken en essen zijn de laatste twee die het rijtje vervolledigen. Je herkent ze respectievelijk aan hun crèmegele en vuilwitte achtergrond. In tegenstelling tot beuken zijn essen zeer gemakkelijk te bewerken. Dit vertaalt zich wel naar minder splintervorming bij beuken. 

Onderhoud

Er zijn enkele fundamentele vuistregels verbonden aan het onderhoud van houten vloeren en meubels. Voorkomen is beter dan genezen, gebruik daarom dus steeds onderzetters of gebruik een tapijt of tafelkleed. Vlekken, gansplekken en lichte krassen kan je dan weer wegwerken met staalwol of fijn schuurpapier. Beweeg tijdens het schrobben steeds mee met de nerfrichting. 

Plaats je houten vloer of meubilair niet te dicht bij een airconditioning of verwarming. De werkt immers uitdroging in de hand. Het volgende advies ligt in dezelfde lijn. Probeer zonlicht te vermijden, aangezien dit verkleuring kan veroorzaken. 

Reiniging 

Voor geolied hout gebruik je best een droge of licht vochtige doek. Maar zeep of andere schoonmaakmiddelen zijn echt uit den boze. Zit je met een droog, gebarsten of ruw houtwerk? Dan is het tijd voor een nieuwe laag houtolie. Schuur eerst de bovenlaag en verwijder resterende vuiltjes. Breng vervolgens een nieuwe laag houtolie aan.

Voor gelakt hout gebruik je best een vochtige doek of ontvettend schoonmaakmiddel. Gebruik zeker geen glansmiddelen met siliconen, bijtende producten of schuurspons. Heb je houten meubels met een waslaag? Dan is een dagelijks onderhoud vereist. Zodra het oppervlak ruw wordt, moet je een nieuwe waslaag aanbrengen. Dit hoeft echter maximaal twee keer per jaar. Bijenwas is hiervoor de beste optie. Gebruik zeker geen was op basis van een water solutie, dit kan je meubels over vloeren ernstig beschadigen. 

Meer inspiratie nodig? Neem dan een kijkje op de website van dejonghandelsonderneming en maak je keuze uit een ruim assortiment! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *