Ramen voor extra lichtinval

Wooncomfort uitbreiden door meer lichtinval te creëren!

We hebben het vaak over het uitbreiden van het wooncomfort en wat je moet doen om dat te bereiken. Er wordt dan meteen gedacht aan het veranderen van je interieur, het opknappen van je huis, het aanschaffen van luxe producten of juist het betrekken van je tuin bij de woonkamer. Maar, wat dacht je van je wooncomfort vergroten door meer lichtinval in huis te creëren? Dat je wooncomfort daardoor vergroot wordt, is een ding dat zeker is. Maar, hoe werkt dat dan precies? En hoe creëer je dan die lichtinval? Je leest er alles over in dit artikel!

Waarom lichtinval creëren?

Lichtinval is enorm belangrijk voor je gezondheid. Een mens heeft namelijk veel daglicht nodig. Daar hoef je dus niet eens voor naar buiten te gaan. Zolang je vanuit binnen genoeg daglicht tot je kunt nemen. Te weinig daglicht kan er namelijk voor zorgen dat je nachtrust verstoord wordt. En dan daarbij heeft het ook een groot effect op ons humeur. Je zult het zelf vast ook herkennen dat je op een zonnige dag een beter humeur hebt dan op een grauwe grijze dag. Om die redenen is het dus belangrijk dat er genoeg licht naar binnen kan schijnen. Een ander bijkomend voordeel is dat je interieur ook veel beter oogt in daglicht, omdat de kleuren van de meubels beter uitkomen. 

Hoe creëer je lichtinval?

Elke kamer in huis heeft standaard een raam. Sommige kamers hebben zelfs meerdere ramen, zodat er zoveel mogelijk daglicht naar binnen kan schijnen. Zoals we net hebben gezien is dat dus heel belangrijk. Er zijn verschillende opties om meer lichtinval te creëren. 

Een extra raam

Het is heel goed mogelijk dat je een extra raam moet aanschaffen, als je meer lichtinval wil creëren. Dit komt vaak voor op slaapkamers, die op zolder zijn gemaakt. Deze kamers zijn vaak donker, omdat ze maar een kiepraam hebben. Voor die grote ruimte is dat raam te klein om de hele kamer te verlichten. 

Je kunt zoveel lampen kopen als je wil, de één nog feller dan de ander, maar dat gaat het probleem van de lichtinval niet oplossen. Het beste is om tegenover je huidige raam een nieuw raam te laten plaatsen. Hiervoor heb je dan een kunststof kozijn nodig. Bekijk zelf eerst welk kozijn het beste bij de ruimte past. Daarna kun je online gemakkelijk kunststof kozijnen prijzen berekenen. Op die manier weet je meteen waar je aan toe bent. Het voordeel van een extra raam, is dat je deze ook tegenover elkaar open kunt zetten. Dat is ideaal in de zomer, want dat zorgt voor meer frisse lucht! 

Voor een andere ruimte heb je wellicht een raam nodig die helemaal niet open kan. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn in de woonkamer. Als je daar maar een klein raam hebt, wil je wellicht een groter raam met vast glas. Ook een schuifpui zou een optie kunnen zijn. Dan ben je helemaal verzekerd van lichtinval, omdat een schuifpui van boven tot onder voorzien is van glas. 

Een andere inrichting

Wat ook nog eens kan helpen is het veranderen van je inrichting in huis. Als je bijvoorbeeld maar kleine ramen in je slaapkamer hebt en een hele grote kast die er net voor staat, dan zal er weinig licht naar binnen kunnen schijnen. Het verschuiven van je meubels zou dan wel eens kunnen helpen. Soms ben je daar al een heel eind mee geholpen en heb je ook meer rust in de slaapkamer. Dat is heel belangrijk in de slaapkamer, net zoals deze dingen. Mocht je dan uiteindelijk toch een extra raam willen, dan kan dat altijd nog. Vaak is het wel zo dat een extra raam toch de beste oplossing is, maar dat kun je zelf het beste bepalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *