Budget

Waarom is het belangrijk om je inkomsten en uitgaven bij te houden?

Zit je wel eens krap bij kas aan het einde van de maand of wil je simpelweg wat meer geld overhouden? Dan is een overzichtje wel zo handig. We hebben het natuurlijk over het bijhouden van je inkomsten en uitgaven. Dit kan eenvoudig met het huishoudboekje in Excel van WoonBegroting. Dit unieke overzicht is geschikt voor starters/samenwonenden, gezinnen, alleenwonenden en studenten. In plaats van € 7,95 download je het boekje nu tijdelijk gratis. Na het downloaden kun je direct beginnen. Je zult al snel merken dat hier veel voordelen aan vastzitten. Wij sommen er een aantal voor je op!

Om overzicht te krijgen

Het probleem is meestal, juist, geen overzicht hebben. Sta maar eens stil bij het feit dat je zonder overzicht nooit precies kunt weten waar al je geld heen gaat. Een schatting maken van hoeveel geld je precies over een aantal weken is, is bijna onmogelijk. Hoog tijd dus om te gaan budgetteren (oftewel begroten). De geldzaken in een huishouden zijn vaak erg onoverzichtelijk. Vooral aangezien de uitgaven per maand behoorlijk verschillen. De ene keer houdt de wasmachine op met werken en is je mobiel toe aan vervanging en de andere maand loopt alles op rolletjes. 

Het gaat dus niet zo zeer over je inkomen, want (bijna) iedereen weet wat hij/zij maandelijks bijgeschreven krijgt. Het gaat juist om de maandelijkse uitgaven, zowel gepland als onverwacht. Om de begroting van je huishouden kloppend te maken, moeten inkomsten en uitgaven met elkaar in evenwicht zijn. Het liefst heb je natuurlijk dat je meer overhoudt dan dat je uitgeeft. Ook zo toont je begroting al snel aan waar je (extra) op kunt letten om zoveel mogelijk geld te besparen. Zo start je de nieuwe maand een stuk geruster. 

Strenger voor jezelf

Op het moment dat je begint met het bijhouden van een overzicht druk je jezelf met de neus op de feiten. De bedoeling is natuurlijk dat je zo eerlijk mogelijk te werk gaat, dus iedere uitgave komt in het lijstje. Van sommige zul je je achteraf een beetje schamen, omdat ze erg onnodig waren, maar dit is alleen maar goed. Zo leer je al snel meer op je geld te letten. Zo stel je jezelf al snel de vraag of je hier bewust geld aan wilt uitgeven. Op deze manier kom je ook oog in oog te staan met je persoonlijke valkuilen. 

Een veelvoorkomend voorbeeld hiervan is dat je meer geld uit de supermarkt meeneemt dan nodig. Zogenoemde ‘’lekkere honger’’ hebben we allemaal, maar dit is achteraf best zonde van je geld, vind je niet? Of wie weet geef je eerder (te) veel geld uit aan nieuwe kleding. Door het opschrijven krijg je direct feedback van jezelf: ‘’had ik dit écht nodig? En heb ik hier ook op lange termijn plezier van?’’. Deze gedachten zul je ook meemaken tijdens het kopen zelf. Zo sta je straks in de winkel en denk je ‘’Als ik deze uitgave later vandaag toevoeg aan mijn uitgavenoverzicht, ben ik dan nog steeds blij met deze aankoop?’’. Je zult straks blij zijn dat zulke impulsieve aankopen verminderd worden of zelfs helemaal verdwijnen. 

Budget

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *