constructie

LED-bouwlampen: 7 redenen om ze te gebruiken

LED-bouwlampen bieden veel voordelen en zijn daarom ook zo populair. Een LED- bouwlamp is erg duurzaam en ook energiezuinig. Welke voordelen ze nog meer bieden hebben wij voor je uitgezocht in dit artikel. 

1. LED-bouwlampen zijn energiezuinig

Een LED-bouwlamp heeft veel voordelen ten opzichte van een halogeenlamp. Zo zijn LED-lampen veel energiezuiniger. Een standaard lamp van 1000 watt verbruikt na één uur al 1 kWh, terwijl een LED-lamp van 72 Watt na één uur 0,072 kWh verbruikt. Per kWh betaal je ongeveer 25 cent, dus een LED-lamp zal je een hoop geld besparen!

2. Ze zijn duurzaam

LED-bouwlampen zijn naast dat ze energiezuinig zijn, ook nog is enorm duurzaam. Een halogeenlamp geeft het op na ongeveer een half jaar, terwijl een LED-lamp veel meer uren kan branden. Zo zijn er LED-lampen die 30.000 tot 50.000 branduren kunnen verdragen. Dit is dus een behoorlijk verschil. Hierdoor ben je stroomtechnisch goedkoper uit.

3. Het zijn sterke lampen

LED-lampen zijn gemaakt van een massieve behuizing. Dit zorgt ervoor dat de lampen geen fragiele onderdelen bevatten en dus minder snel kapot gaan. De lampen kunnen dus wel een stootje hebben. In contrast met halogeenlampen is dit wel een verschil, want die gaan een stuk sneller kapot. Als je deze van enkele meters naar beneden laat vallen zal deze gegarandeerd beschadigd zijn. Dit komt doordat halogeenlampen wel fragiele onderdelen bevatten.

4. Ze hebben een korte opwarmtijd

LED-bouwlampen hebben geen opwarmtijd nodig, nog een voordeel dus. Je hoeft dus niet te wachten totdat de lamp goed licht geeft, dat gebeurt namelijk meteen. De lamp beschikt direct over de volle lichtbundel. 

5. LED-lampen blijven lang koel

Een LED-lamp heeft amper warmteafgifte, wat ook wel betekent dat de lamp koel blijft. In contrast tot een halogeenlamp is dit een groot verschil. Dit komt doordat 90% van de energie wordt omgezet in warmte. Dus ook als een LED-lamp een lange tijd heeft gebrand, is de lamp nog koel. Dit kan in sommige gevallen wel prettig zijn en een stuk veiliger voor de omgeving.

6. Ze zijn in verschillende kleuren beschikbaar

Een voordeel van LED-lampen is dat ze in bijna alle kleuren verkrijgbaar zijn. Andere lampen hebben dit vaak niet. Het beste kun je kiezen voor koud-witte lampen, want hiervan is de lichtopbrengst per watt het hoogst. De kleur lampen zorgen ervoor dat de lichtopbrengst namelijk minder is.

7. Geen problemen met in- en uitschakeling

Het voordeel van LED-lampen is dat ze gemakkelijk in- en uitgeschakeld kunnen worden zonder moeite. Ten opzichte van spaarlampen en gasontladingslampen is dit een groot verschil. Een LED-lamp kan namelijk wel 30.000 tot 40.000 keer schakelcycli doorstaan, ook nog zonder moeite. Dit betekent dat deze lamp wel 15 jaar kan schakelen, als je 4 keer per dag de lamp in- en uitschakelt.

Nog een voordeel is dat bij deze lampen het geen probleem is vaak achter elkaar te schakelen. Bij ander soort lampen moet je hier wel bij opletten. Dit komt doordat de lamp beschadigd kan worden zodra hij te snel achter elkaar in en uit wordt geschakeld. Dan moet je eerst de lamp laten koelen voordat je hem weer schakelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *