Elektricien Installeerd een Stopcontact

Elektra aanleggen: alles wat je moet weten

Elektra aanleggen: hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Het aanleggen van elektra is een veelzijdige en lastige klus die je laat uitvoeren door een elektricien. Het aanleggen van elektra gebeurt voornamelijk in nieuwe huizen, maar kan ook gebeuren bij een totaalrenovatie of een aanbouw. Benieuwd wat elektra aanleggen precies betekent? Lees dan snel verder!

De verschillende soorten elektra die wordt aangesloten

Het aansluiten van elektra is niet één klus, maar bestaat uit meerdere klussen. Je kunt er uiteraard voor kiezen om al het elektra aan te leggen, maar dit is niet altijd nodig. Enkele voorbeelden van het aanleggen van elektra zijn:

  • Aanleggen van groepenkast: de groepenkast, of stoppenkast, is een belangrijk onderdeel van elke elektrische installatie. Het is belangrijk om te weten hoeveel groepen nodig zijn om het hele huis te kunnen voorzien van elektra.
  • Meterkast aansluiten: ook de meterkast is een belangrijk onderdeel. De netbeheerder is bijna altijd eigenaar van de meterkast. De stroom komt binnen via de meterkast en wordt vervolgens onderverdeeld, via de groepenkast, door het hele huis.
  • Aansluiten van stopcontacten: zonder stopcontacten vaak geen stroom. Bijna alle huishoudelijke apparaten vereisen stroom via een stopcontact. Dit moet goed worden aangesloten, anders kan er kortsluiting ontstaan.
  • Verlichting: het aansluiten van een lamp kunnen we bijna allemaal, maar de aansluiting vanuit het plafond of de muur installeren niet. Ook dit hoort bij het aansluiten van elektra.
  • Aansluiten van wisselschakelaars: een wisselschakelaar zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld één lamp kan besturen met twee schakelaars. Dit zie je vaak in gangen of in de overloop.
  • Optioneel – krachtstroom: als je gebruikt maakt van zware elektrische apparaten, zoals een waterpomp of sauna, is er vaak krachtstroom nodig. Bij krachtstroom wordt de elektra geleid door vier draden in plaats van twee.

Elektra aanleggen binnenshuis

Uiteraard kun je elektra aanleggen binnenshuis. Elke soort elektra moet via een andere manier worden aangelegd. Bij een plafond begin je bijvoorbeeld bij de centraaldoos, deze wordt in de holte van een plafond geplaatst. Er moet genoeg ruimte zijn voor alle kabels. Ook bij het aanleggen van elektra op een zolder begin je bij een centraaldoos. Een elektricien tekent een schema voor alle aansluitingen: zo kan er niets mis gaan.

Elektra aanleggen buitenshuis

Wat mensen vaak vergeten is dat ook buitenshuis elektra kan worden aangelegd. Het is niet altijd nodig, maar wanneer je een schuur hebt waar je verlichting in wil, of gewoon verlichting in de tuin is het toch nodig. De stroom wordt naar buiten gebracht via een kabeldoos. Dit moet voorzichtig worden gedaan, er mag namelijk geen water bij deze kabeldoos en de kabels komen. Ook voor het aanleggen van elektra buitenshuis schakel je het best een elektricien in, dan weet je namelijk zeker dat het helemaal goed wordt gelegd.

Dit is slechts het tipje van de sluier als het gaat om elektra. Als je meer wilt leren over elektra, het werk van elektriciens of benieuwd bent naar de prijzen raden we de website Elektricien-gids.be aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *