Makelaar Geeft Huissleutels Aan Nieuwe Eigenaar

Generatiehypotheek, wat is er mogelijk?

Gemakkelijker een huis vinden met een generatiehypotheek

In een tijd dat het een hele opgave is om een woning te huren, voelen vele twintigers en dertigers zich in de hoek gezet. Misschien ben je er één van. Krapte op de huizenmarkt, dus meer vraag dan aanbod, zet je op een wachtlijst. Natuurlijk is het een voordeel nog bij je ouders te wonen of met vrienden op kamers te zitten. Zo spaar je een groot gedeelte van je inkomen en dat kan maar zo eens van pas komen bij het kopen van een huis in de toekomst. Toch is de kans groot dat je in je eentje geen hypotheek voor een woning kunt afsluiten, omdat de bank het risico te groot vindt; je carrière heeft nog maar net een aanvang genomen, je salaris is nog niet om over naar huis te schrijven of je hebt een flexibel contract. Het is allang niet meer vanzelfsprekend een huis te kopen in de huidige tijd. Althans, niet door jou in je eentje. Wel is het mogelijk wanneer je ouders of je grootouders garant staan, door middel van een generatiehypotheek.

Bereken je hypotheek 

Het geldt niet voor iedereen, maar over het algemeen willen ouders en grootouders hun volwassen (klein)kind, jou dus, graag een goede start geven op de huizenmarkt. In plaats van een bedrag te schenken, waar ook de belastingdienst een graantje van meepikt, kunnen ze je helpen bij het kopen van een woning. Ze tekenen mee voor de hypotheek voor het huis dat je gaat bewonen. Voor een gedeelte van de hypotheeksom dat je nog niet in z’n eentje kunt dragen. Zelf ben je verantwoordelijk voor de maandelijkse hypotheeklasten, maar mocht het voorkomen dat je de lasten niet kunt dragen, dan wordt van je (groot)ouders verwacht dat ze bijdragen in de kosten. Van jou wordt verwacht dat je inkomen structureel stijgt in de komende tien jaar, om de hypotheek definitief op naam te krijgen. Weten wat je nú al kunt lenen? Je hypotheek berekenen is binnen vijf minuten gedaan.

Tóch eindelijk die woning kunnen kopen 

Minimaal 75% van het hypotheekbedrag moet je zelf kunnen dragen, de rest moeten (groot)ouders kunnen dragen. Omdat je een wat groter risico aangaat, wordt het een en ander goed vastgelegd. Je leent ten slotte meer dan je persoonlijke financiële omstandigheden nu toelaten. Het grote voordeel van de generatiehypotheek is dat de koopwoning ineens toch betaalbaar wordt. Een nadeel is dat niet alle geldverstrekkers een dergelijke hypotheek aanbieden. Je moet er ook rekening mee houden dat de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) niet geldt in combinatie met een generatiehypotheek. Maar als je zeker weet dat je de komende jaren een duidelijke groei in inkomen gaat doormaken, heb je dit vangnet in principe niet nodig. 

Voor jou een kans om uiteindelijk toch een woning te kunnen kopen en los te komen uit die race voor een huurwoning. Tegelijkertijd is het een investering in de toekomst. Met wat hulp van je familie heb je iets voor jezelf, waar je letterlijk en figuurlijk op kunt bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *