veilige werkomgeving bouwen voor je werknemers

Een veilige werkomgeving bouwen voor je werknemers

Een veel gestelde vraag de afgelopen jaren: hoe creëer ik een veilige werkomgeving voor mijn personeel? Veiligheid wordt steeds belangrijk, wat goed is. Als we kijken naar de arbeidsomstandigheden jaren geleden, zullen een hoop mensen schrikken. Het aantal uren werken wat als normaal werd gezien, hoe de werkomgeving eruit zag en hoe onveilig dit was. Zowel mentaal als fysiek. Men denkt vaak aan fysieke veiligheid wanneer we het hebben over een veilige werkomgeving. Laten we niet vergeten dat mentale veiligheid ook ontzettend belangrijk is. Hoe kun je voor beide werkomgevingen iets veiligs bouwen als ondernemer?

Het verschil tussen fysieke en mentale veiligheid

Laten we allereerst eens kijken naar het verschil. Wat is wat en waar wordt het toegepast. Uiteindelijk hoort fysieke en mentale veiligheid overal toegepast te worden. Bij de een weegt fysieke veiligheid zwaarder, omdat je bijvoorbeeld met gevaarlijk apparatuur werkt. Wat is dan mentale veiligheid? Denk aan ruimte voor ontspanning en voldoende pauzes. Iemand die een kantoorbaan heeft, heeft behoefte aan deze vorm van veiligheid. Gezondheid gaat altijd voorop. Dit betekent dat de ene werknemer voldoende heeft aan een halfuur pauze en de ander is productiever met drie pauzes per dag. Door flexibel te zijn naar je werknemers toe, creëer je een betere band en een veiligere omgeving. Men durft en kan vragen stellen.

Fysieke veiligheid zien we vooral terug in de bouw. Hier wordt vaak met apparatuur gewerkt waar je een certificaat of diploma voor nodig hebt. Het is ook ontzettend belangrijk onderling goed te communiceren. 

Zorg voor voldoende bescherming

Als we kijken naar fysieke veiligheid is goede bescherming hard nodig. Wat is goede bescherming? Dit verschilt natuurlijk per branche, maar als we kijken naar de bouw kun je denken aan kunststof lekbakken waar chemische stoffen in kunnen druppelen. Verder kun je ook denken aan een uniform waarin zo veilig mogelijk gewerkt kan worden: hoofd-, gehoor-, oog-, adem- en valbescherming zijn hierbij prioriteit. Dit kan per functie natuurlijk verschillen, maar het zijn de algemene onderdelen waar we aan denken bij fysieke bescherming. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Kijk dan eerst naar de huidige staat en vraag je werknemers om feedback. Waar worden ze goed beschermt, wat is er nog meer nodig en wat is niet nodig en kan weg? Door feedback te verzamelen weet je beter waar je moet zoeken. Je kunt je werknemers ook vragen nieuwe onderdelen uit te testen op veiligheid. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *