Vloerschimmel verwijderen

Tips om de zwam onder je vloer te kunnen verwijderen

Heb jij last van vocht in huis? Dan is de kans groot dat je ook een zwam of schimmels in huis hebt. Misschien heb jij wel ergens een verkleurde vlek op de muur? Die vlek is een zichtbare schimmel en kan gevaarlijker zijn dan je denkt. Zo’n zichtbare zwam kan je gelukkig gemakkelijk opsporen en snel laten verwijderen. 

Helaas zijn niet alle schimmels even goed zichtbaar. Ze kunnen zich verbergen in de kelder, achter muren of onder je vloer. Woon jij in een vochtige omgeving en heb jij een prachtige houten vloer of muur? Let dan even goed op. De combinatie van hout en vocht kan er immers voor zorgen dat een schimmel zich helemaal thuis voelt in jouw huis.

Spoor de schimmels op

Wat is een zwam nu juist? Een zwam ontstaat uit kleine onzichtbare zaadjes, of sporen. In een vochtige omgeving kunnen die sporen zich heel snel verspreiden en uitbreiden tot zwamvlokken. 

Vaak zijn deze zwammen echter niet zichtbaar. Hoe weet je dan dat je last hebt van zwammen in huis? In de meeste gevallen heb je last van een muffe geur in huis die je niet weg krijgt, hoeveel geurkaarsjes en bussen luchtverfrisser je ook gebruikt. Om je vermoeden te bevestigen kijk je best je vochtige ruimtes zoals (kruip)kelders en verborgen kamers eens goed na. Let zeker goed op als je van plan bent een nieuw huis te kopen! Dit zijn problemen (en kosten!) die je wil vermijden.

Een schimmel kan je gelukkig gemakkelijk herkennen. Als je houten muren of vloeren in je huis hebt, kom je mogelijks de volgende schimmels tegen. Een bruine plek met dikke witte randen duidt op de huiszwam. Een gele plek met lichtere randen is een kelderzwam, en een dicht opeengepakte witte schimmelwolk is een poriënzwam. 

Wees er op tijd bij

In een donker, slecht geïsoleerd huis met hoge vochtigheid en slechte ventilatie is de kans erg groot dat schimmels zich zullen verspreiden. De meeste huizen hebben hier natuurlijk geen last van, maar zelfs de combinatie van vocht en een houten vloer kan genoeg zijn om het probleem te creëren. Als je in een gebied woont met een hoge grondwaterstand heb je dan ook meer kans om een zwam op te lopen. 

Zwammen komen vaak voor onder houten vloeren gemaakt van naaldbomen of loofbomen. Heb jij veel hout in huis? Dan behandel je alle houten constructies zoals muren, vloeren en trappen best met een middel dat verval en zwammen tegengaat. Een zwam kan namelijk gevaarlijk zijn voor de constructie van het gebouw. Wanneer je de schimmels ongecontroleerd laat groeien, riskeer je instortingsgevaar.

Zwammen tasten niet enkel de staat van je huis aan, maar kunnen bovendien gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Ben of ken jij iemand met een allergie of ademhalingsproblemen? De sporen van de schimmels zweven onzichtbaar door de lucht en kunnen gemakkelijk ingeademd worden. Denk dus aan je gezondheid, controleer regelmatig de vochtige ruimtes in je huis en ventileer wanneer je kan! Als je in een vochtige omgeving woont kan je best ook een vochtbestrijder aanschaffen en zorgen dat je er telkens snel bij bent als iets zou lekken. 

Professionele hulp

Denk je dat je toch last hebt van een zwam onder de vloer of ergens anders in huis? Dan haal je er best een specialist bij. Niet alleen groeien schimmels vaak op moeilijk bereikbare plaatsen, ook is het inhaleren van de sporen schadelijk voor je longen. Bovendien bestaat de kans dat je niet alles hebt verwijderd en de onzichtbare sporen zich verder verspreiden in je huis. Een specialist zal komen kijken hoe erg het probleem is en zal met het juiste materiaal de zwam verwijderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *