Plexiglas Platen

De kenmerken van plexiglas

Plexiglas is een veelvoorkomend materiaal. Het wordt voor veel verschillende doeleinden gebruikt en je vindt het dan ook haast in elke woning. Aangezien het zoveel voorkomt, is het een populair materiaal. Er zitten dus veel verschillende voordelen aan verbonden, maar welke? Wat zijn nou de echte kenmerken van plexiglas? Je leert er alles over in dit artikel.

Gemakkelijk te bewerken

Plexiglas kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Gelukkig betekent dat in dit geval ook dat je er veel mee kunt. Je kan het namelijk op veel verschillende manieren bewerken. Als we het over bewerken hebben, bedoelen we bijvoorbeeld snijden of zagen. Zo kun je plexiglas bijvoorbeeld een stuk kleiner maken. Bovendien kun je het materiaal nog op andere manieren bewerken. Zo kun je er bijvoorbeeld in boren. Dat is heel handig als je het materiaal wil ophangen. In corona tijd verschenen er natuurlijk overal spatschermen. Deze waren ook vaak van plexiglas en in veel gevallen werden die aan het plafond bevestigd. 

In plexiglas kun je ook graveren. Dat is dan weer handig als je bijvoorbeeld iets wil aankondigen. Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van bijvoorbeeld plexiglas borden bij een trouwerij of een verjaardag. In veel gevallen wordt er dan voor gekozen om bijvoorbeeld de namen erin te graveren. 

Heel sterk materiaal

Dat plexiglas zo vaak gebruikt wordt is geen verrassing. Het materiaal is namelijk enorm sterk. De platen zijn tot 30 keer sterker dan glas. Dat betekent dat je dit materiaal niet snel breekt en dat het een prima vervanger is voor glas. Daarom wordt het materiaal ook zo vaak ingezet. 

Het materiaal is dan wel sterker, maar is wel weer te vervormen als het materiaal warm wordt. Ook dat kan een groot voordeel zijn. Bovendien is het materiaal lichter in gewicht en ook UV- en weerbestendig. Hierdoor wordt het materiaal ook veel buiten gebruikt. 

Door deze kenmerken wordt plexiglas onder andere gebruikt bij vitrines en bootramen, maar ook bij dakkoepels, geluidsschermen en decoratiemateriaal. Panden waar vaker is ingebroken maken ook steeds meer gebruik van plexiglas. De platen worden dan strak achter het glas geplaatst, waardoor het erg lastig is om nog binnen te komen. Ook achter het fornuis als spatplaat is plexiglas is een ideaal materiaal. 

Een geluidwerend materiaal

Is het je wel eens opgevallen dat tussen restaurants plexiglas platen staan? Dat is natuurlijk met een reden. Het dient niet per se als afscherming van het terras, wat je wellicht zou denken. De voornaamste reden is namelijk dat dit materiaal geluidwerend is. Zo hoef je geen last te hebben van de gasten op het andere terras. Ook de muziek van het terras ernaast zul je minder horen. 

Plexiglas platen worden om dezelfde reden ook steeds vaker langs wegen geplaatst. Dit om verkeersgeluid en voornamelijk overlast tegen te gaan. Plexiglas is in dit geval veel geschikter dan normaal glas. Dit materiaal is namelijk beter bestand tegen verschillende weersinvloeden, maar ook onderhoudsarmer. 

Bestand tegen UV-straling

Plexiglas is over het algemeen UV-bestendig. Daarom wordt dit materiaal ook veel buiten gebruikt. De platen zullen niet bros worden of verkleuren door het zonlicht. Als je gegoten plexiglas besteld, ben je daar in ieder geval zeker van. Het materiaal is dan volledig UV-bestendig. 

Echter, je hebt ook geëxtrudeerd plexiglas. Deze platen kunnen naarmate de jaren vorderen slechter tegen het zonlicht. Op den duur zullen er voornamelijk inwendige scheurtjes ontstaan. Als het materiaal gebogen gemonteerd is komt dat veel sneller voor. Je kunt dus gerust geëxtrudeerd plexiglas bestellen, maar zorg er dan voor dat je het niet gebogen monteert. 

Let er ook altijd op dat je het materiaal bewerkt met alle beschermfolie er nog op. Zo heb je minder kans op beschadiging. Haal de folie er pas af als het materiaal gezaagd is of als er gaten in geboord zijn bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *