Dakbedekking

Alles wat je moet weten over dakbedekking

Elk huis heeft natuurlijk standaard een dak, wanneer je deze koopt. Vaak zul je een huis treffen met dakpannen, dit is de meest gebruikte dakbedekking. Voor platte daken wordt er vaak gebruik gemaakt van dakleer. Deze dakbedekking kom je vaak tegen op garages of schuren, omdat deze een plat dak hebben. Maar, er is tegenwoordig natuurlijk nog meer mogelijk dan dakpannen en dakleer. Je leest er meer over in dit artikel.

De bitumen dakbedekking 

Bitumen dakbedekking zie je vaak terug op platte of licht-hellende daken. Bitumen staat beter bekend als dakleer en zul je vaak zien op garages, schuren en dakkapellen. Het materiaal is enorm sterk en daardoor is je dak tot wel 20 jaar beschermd tegen lekkages. Uiteraard is dit gemiddeld genomen, er kunnen zich namelijk altijd onverwachte dingen voordoen, waardoor je wel kans hebt op een lekkage. Dit zal alleen niet aan de weersomstandigheden liggen. Het materiaal is namelijk bestand tegen alle weersinvloeden en werd vroeger gebruikt voor het waterdicht maken van schepen. Bitumen is dus echt enorm sterk, waardoor de kans op lekkages enorm klein is. Naast een heel sterk materiaal is bitumen ook enorm duurzaam. 

Een sedumdak aanleggen

Een bitumen dak kun je ook vergroenen. Je krijgt dan een sedum dakbedekking over je bitumen dak heen. Een sedumdak is heel duurzaam en dus goed voor het milieu. Bovendien is deze soort dakbedekking ook goed voor jouw portemonnee, want je bespaart op je energierekening. Bovendien ziet het er ook prachtig uit, door het sedum over heel je dak. Deze plant is familie van de vetplant, waardoor de daken ook wel beter bekend staan als ‘groene daken’. 

De voordelen van een sedum dak

Ten eerste is het dak heel duurzaam, waardoor je zelf ook bijdraagt aan verduurzaming in de buurt en aan verhoging van biodiversiteit in de wijk. Ten tweede gaat het dak veel langer mee, wat ook weer voordelig is voor jouw portemonnee. Een sedum dakbedekking over een bitumen dak zorgt namelijk voor dubbele bescherming. Ten derde is er altijd een plant in bloei gedurende de lente en de zomer. Ten vierde zorgt een sedum dak voor een betere dak isolatie. Dit betekent automatisch dat de warmte vastgehouden wordt, mocht je je huis verwarmen in de winter. Daarnaast werkt dit sedum dak verkoelend in de zomer. Ten vijfde wordt het rendement van de zonnepanelen hoger,  mocht je die op je dak hebben liggen. 

Het laatste voordeel is dat je een subsidie kunt krijgen voor de verduurzaming van je dak en dus ook voor een sedum dakbedekking. Op de website van de Rijksoverheid kun je zien of jouw gemeente een sedum dakbedekking vergoed of in ieder geval een deel ervan. 

Uw dakpannen beschermen

Het is verstandig om je dakpannen te beschermen en dan bedoelen we niet tegen weersomstandigheden. We bedoelen namelijk bescherming tegen vogels. Veel verschillende soorten vogels maken namelijk graag hun nestje onder dakpannen. Grote kans dat ze dus een nestje maken onder die van jou. Dit zul je graag willen voorkomen, omdat ze gebruik maken van het isolatiemateriaal om hun nestje te vormen. Dit leidt voor jou dus tot lekkages of houtrot. Ook kan er schimmel gaan groeien op het dakbeschot. Met andere woorden, allemaal zaken die je liever niet hebt. 

Vogels kunnen zich ook in de schoorsteen gaan nestelen in plaats van onder de dakpannen. Ook dat heeft u liever niet, want dit kan zorgen voor een schoorsteenbrand en veel geluidsoverlast. In beide gevallen kunt u beter een vogelwering laten plaatsen, dit voorkomt dat de vogels of onder uw dakpannen gaan zitten of in uw schoorsteen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *