bouwgids/dakisolatie

Dakisolatie bespaart je geld en energie

Tegen 2020 moeten alle daken van zowel woningen als huurwoningen geïsoleerd zijn. Nieuwbouwwoningen (aangesloten op het elektriciteitsnet vanaf 1 januari 2006) die in orde zijn met de energieprestatieregelgeving, voldoen al aan de dakisolatienorm. Is je woning vóór 1 januari 2006 aangesloten op het elektriciteitsnet? Breng dan nog snel je dakisolatie in orde. Je bespaart er niet enkel energie mee. In 2017 ontvang je bovendien nog een premie van netbeheerders zoals Eandis of Infrax.

De regeling geldt niet voor kamers. Ook daken kleiner dan 2 m² worden vrijgesteld.

dakisolatie

Voordelen van dakisolatie

Niet alleen is het isoleren van je dak een duurzame en milieuvriendelijke oplossing. Recent onderzoek wijst ook uit dat je met een degelijk geïsoleerd dak jaarlijks tussen de € 500 en € 1000 kan besparen op je energiefactuur.

bouwgids/dakisolatie

Wat is de minimumnorm voor dakisolatie?

Als minimumnorm voor dakisolatie wordt een R-waarde van 0,75 m²K/W (vierkante meter kelvin per watt) genomen.

Ook een geïsoleerde zoldervloer bij onverwarmde en onbewoonde zolder, geldt als een geïsoleerd dak.

Plafondisolatie daarentegen komt enkel in aanmerking op voorwaarde dat de isolatie doorloopt over het volledige plafond en een R-waarde van minimum 0,75 m²K/W heeft. Let wel op want plafondisolatie (het zogenaamde ‘koude dak’) houdt mogelijk een risico in voor condensatieproblemen.

Aandachtspunten bij dakisolatie

Bij een bouw of verbouwing kan er heel veel verkeerd lopen. Dus ook bij het isoleren van je dak. Daarom wijzen we je hier op de vijf absoluut te vermijden fouten bij de plaatsing van dakisolatie.

  • Luchtspouw tussen isolatie en onderdak. Het is een misvatting dat er tussen de isolatie en het onderdak een ruimte open moet blijven voor ventilatie.
  • Te weinig isolatie. Je kan nooit teveel isoleren.
  • Niet lucht- en dampdicht.  Een gebrekkige lucht- en dampdichtheid verhogen de kans op inwendige condensatie en kunnen tocht veroorzaken.
  • Onderbreking van het isolatiemateriaal en het dampscherm. Dit zou nergens mogen voorkomen.
  • Te smalle isolatiedekens.  Het is belangrijk dat de isolatie aansluit tegen de volledige breedte van de keper.

Om al deze redenen raden we aan om een vakman te gebruiken. Ontdek hoeveel de premie bedraagt die je nu nog kan ontvangen. Een expert berekent bovendien voor je hoeveel je zal besparen met de isolatie die bij jouw huis past.

dakisolatie

1 thought on “Dakisolatie bespaart je geld en energie”

  1. Van onze zolder was enkel de zoldervloer geïsoleerd. We hebben nu het dak ook aangepakt en volledig laten isoleren. Een bijkomend voordeel is dat we er nu twee slaapkamers en ruimte voor een extra badkamer bij hebben. Het werkt inderdaad ontzettend door op de warmteverhoudingen in het gehele huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *