ventilatie

Zorg voor de beste ventilatie in huis

Ventilatie is ontzettend belangrijk voor jouw eigen gezondheid. Het wordt daarom ook altijd aangeraden om de ramen in huis open te zetten. Een mens heeft nou eenmaal frisse lucht nodig. Vooral in de slaapkamer bijvoorbeeld, waar je een hele nacht doorbrengt. Alleen zijn er ook andere mogelijkheden voor goede ventilatie in huis. De mogelijkheden lichten we hieronder toe.

De ramen en roosters open

In de wintermaanden vind je het misschien niet zo prettig om de ramen open te zetten. Toch is dat wel aan te raden. We hebben gewoon frisse lucht nodig. De lucht in huis kan snel vervuilen als je met een vol huishouden bent. Hoe meer mensen er in een huis wonen, hoe belangrijker het is om te ventileren

Dit doe je ten eerste door de ramen open te zetten. In de lente- en zomermaanden is dat natuurlijk geen probleem. Dan heb je ook graag dat het binnen afkoelt. Toch is het in de winter ook aan te raden om een raam open te zetten. Al is het maar een klepraam dat je een stukje open zet overdag. Of zet juist je ramen op een kier, dan kan het ook niet binnen regenen als je van huis bent. 

Wat je in ieder geval altijd moet doen is de roosters in huis open zetten. Ook via de roosters kan er frisse lucht naar binnen komen. Dan ben je er zeker van dat er gezonde lucht in huis is. Dat draagt bij aan jullie gezondheid. 

Kies voor een ventilator

Als je aan een ventilator denkt, denk je waarschijnlijk aan een apparaat dat je in de zomer gebruikt om enigszins af te koelen. Als we het over ventilatie hebben, kennen we ook ventilatoren. Zo is het systeem in de badkamer een badkamerventilator. Deze zorgt ervoor dat de vochtige lucht wordt afgezogen. Daarom wordt er ook vaak gepraat over de term afzuiger.

Een andere afzuiger die we kennen en die belangrijk is, is die boven de kookplaat. Als je aan het koken bent is het namelijk ook belangrijk om de vochtige lucht weg te zuigen. Bovendien zorgt het ervoor dat het huis niet uren naar eten ruikt. 

Je moet hiervoor wel een goede afzuigmotor kopen. Niet elke motor van een afzuiger is hetzelfde. Je moet dat goed afstemmen op de grootte van je woning. Hoe groter de woning is hoe meer er geventileerd moet worden. Daarom is voor grote woningen het hebben van een afzuigmotor met meer vermogen aan te raden.

Zorg voor extra ventilatie

Het is ook belangrijk om extra te ventileren in huis. Het openzetten van een raam elke ochtend kan al helpen in de slaapkamer. Alleen er zijn momenten waarop er extra geventileerd moet worden in huis. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het douchen en het koken.

Ons advies is dan ook om de ramen open te zetten en een afzuiger aan te zetten. Daarvoor heb je dus wel een van de goede afzuigmotoren nodig. Het aanzetten van de afzuiger zorgt namelijk ervoor dat de vochtige lucht weg wordt genomen in de keuken of badkamer. Door het raam open te zetten komt er ook weer toevoer van frisse lucht naar binnen. 

Aangezien vocht slecht is in huis en je daar dus zo min mogelijk last van wil hebben, is het ook aan te raden om de was buiten te drogen. In de lente en zomer is dat natuurlijk geen probleem. In de winter en herfst maanden loop je er alleen tegenaan dat je geen kant op kunt met je was. De meeste mensen hebben daarom een washok of drogen hun was in de badkamer. Daar heb je tenminste een afzuiger, die het vocht wegzuigt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *