Zonnepanelen voor op je dak

Zonnepanelen kopen? Deze 3 tips komen van pas!

Steeds meer mensen leggen zonnepanelen op hun dak. Niet gek, want zonnepanelen hebben een aantal voordelen. Allereerst draag je hiermee een steentje bij aan het klimaat. Je wekt immers zelf stroom op, waardoor je minder af hoeft te nemen. Doordat je zelf stroom opwekt, valt jouw energierekening ook lager uit. Ben je enthousiast? Dan wil je mogelijk zonnepanelen kopen. Deze 3 tips komen in dat geval van pas.

1. Breng jouw energieverbruik in kaart


Er zijn mensen die lukraak een aantal zonnepanelen op hun dak laten leggen. Dit kan goed uitpakken, maar de kans is groot dat je er te veel of te weinig op jouw dak legt. Achterhaal daarom eerst jouw energiebehoefte alvorens je zonnepanelen koopt. Het gemiddelde verbruik van een Nederlands gezin zit op 3500 kWh per jaar, maar jouw verbruik kan hoger of lager liggen.

Wil je jouw energieverbruik in kaart brengen? Pak de energierekeningen van de afgelopen jaren er dan eens bij. Hierdoor weet je hoeveel je per jaar verbruikt hebt, waardoor het makkelijk is om jouw energieverbruik in kaart te brengen. Als je eenmaal weet hoeveel je gemiddeld verbruikt, kun je bepalen hoeveel zonnepanelen in Hengelo je nodig hebt.

2. Zorg dat je weet welke verschillende panelen er zijn

Veel mensen hebben geen kaas gegeten van zonnepanelen. Daarom denken zij dat ieder paneel evenveel stroom opwekt. Dit is een misvatting. De hoeveelheid energie die zonnepanelen opwekken, kan namelijk (sterk) verschillen. Zo wekken panelen die op een dak op het zuiden liggen meer op dan zonnepanelen op een dak op het noorden.

Het verschil zit hem niet alleen in de richting van jouw dak, maar ook in de zonnepanelen zelf. Je kunt namelijk kiezen tussen polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen. Een polykristallijn paneel is meestal blauw en wat goedkoper dan de zwarte monorkistallijne panelen. Naast het verschil in kleur en prijs verschillen de panelen ook in rendement van elkaar. Zo ligt het rendement van een monokristallijn zonnepaneel over het algemeen hoger dan het rendement van een polykristallijn paneel. Desondanks kun je met polykristallijne zonnepanelen soms meer waar voor je geld krijgen. Zoek daarom eerst uit welk paneel in jouw situatie de beste keuze is alvorens je de knoop doorhakt.

3. Laat de prijs niet de doorslag geven

Wanneer je zonnepanelen in Apeldoorn wilt kopen, schrik je mogelijk van de prijs. Hierdoor besluit je er mogelijk toch van af te zien. Hier valt wat voor te zeggen, maar je moet de prijs niet de doorslag laten geven. Waarom niet? Omdat je zonnepanelen op de lange termijn weer terugverdient. Je wekt zelf namelijk stroom op, waardoor je weinig tot geen stroom meer af hoeft te nemen van een energieleverancier. Gevolg hiervan is dat je bespaart op jouw energierekening en dat zorgt ervoor dat je zonnepanelen binnen een paar jaar terugverdiend hebt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *