Kies je vlonderplanken op maat

Zo vind je de beste vlonderplanken

Vlonderplanken zijn zonder twijfel een mooie toevoeging aan je terras. Het hout zorgt voor een frisse maar strakke tint in je design. Zelf hiermee aan de slag gaan lijkt uitdagend, maar dat is het eigenlijk niet. Een goede basis, namelijk de beste vlonderplanken aankopen, is de eerste stap. Wat voor jou de beste vlonderplank is, hangt af van je verbouwing en persoonlijke voorkeur in duurzaamheid en kleur. In dit artikel helpen we je op weg. 

Waarvoor wil je vlonderplanken gebruiken?

De eerste vraag die beantwoord moet worden is waarvoor je de vlonderplanken precies gaat gebruiken. Pas je ze eerder toe als decoratie en leg je ze op een plek waar ze niet veel kunnen slijten door weersomstandigheden of menselijke beweging? Dan zal je keuze eerder neigen naar een goedkope vlonderplank.

Ben je van plan er iedere dag over te wandelen? Of gaan de planken in direct contact staan met slechte weersomstandigheden? Dit maakt namelijk een groot verschil! Planken die meer gebruikt worden moeten logischerwijs ook uit sterker materiaal bestaan. In dit geval zouden we kiezen voor  vlonderplanken van composiet, hardhout vlonderplanken of accoya vlonderplanken. Deze drie houtsoorten gaan niet enkel het langst mee, ze zijn ook nog eens enorm duurzaam en zullen minder makkelijk splinters afgeven. Het grote voordeel van composiet vlonderplanken is dat ze onderhoudsarm zijn, in tegenstelling tot planken van hardhout.

Welke kleur vlonderplank wil je?

Denk op voorhand goed na over de kleur hout en maak de juiste keuze. Bepaalde kleuren zullen beter bij je ontwerp passen dan andere. Kom je er niet uit? Vraag dan zeker ook eens naar de mening van je vrienden en familie.

Hoeveel wil je besteden aan je vlonderplank?

De beste vlonderplanken bepaal je ook door eens een kijkje in je portemonnee te nemen. Overdrijf niet in prijs, maar neem zeker ook niet de goedkoopste. Vlonderplanken zijn een investering voor vele jaren, maak dan ook de keuze voor een duurzaam stuk hout. Hoe hoger de prijs, des te kwalitatiever is het hout en des te langer zal het meegaan. Kwalitatief hout zal er op termijn ook beter blijven uitzien.

Groevenplank of geschaafde vlonderplanken?

Een andere keuze die je zal moeten maken is of je voor vlonderplanken met groeven in gaat of de voorkeur geeft aan geschaafde vlonderplanken.

Over het algemeen zijn vlonderplanken met groeven in minder glad. Toch is dit niet altijd het geval. Wanneer zich veel water ophoopt, bijvoorbeeld na een hevige regenval, blijft het water hierin beter hangen, waardoor de planken gladder worden. Datzelfde geldt ook voor ophopend vuil. Het opgehoopte vocht en vuil vormt vaak de basis van groene algen, wat de planken alleen maar gladder maakt.

Geschaafde vlonderplanken zijn makkelijker te onderhouden. Er wekelijks eens met de schuurborstel overgaan zou moeten volstaan. Je kan ook kiezen voor een scheepsdek profiel. Een ideale vlonderplank voor mensen die de gladde geschaafde plank te saai vinden maar toch niet met al het onderhoud van een groevenplank willen zitten. Je zal deze plank ook moeten schuren om ophopend vocht en vuil te verwijderen, maar dit zal beter meevallen dan bij de groevenplank. De groeven zijn in een V-vorm wat ook nog eens een mooi beeld geeft.

Hopelijk helpen deze tips je op weg in de juiste keuze naar vlonderplanken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *