Corona bouwwereld

Zó werken we samen veilig door op de bouwplaats

Het nieuwe corona-virus houdt iedereen in zijn greep. Dit virus verspreidt zich van mens tot mens en kan de longziekte covid-19 veroorzaken. Wat zijn de gevolgen en hoe kunnen we samen veilig doorwerken in de bouw en techniek?

De rijksoverheid en de bouw- en technieksector hebben hiervoor het protocol samen veilig doorwerken ontwikkeld. Het protocol volgt de richtlijnen van het RIVM en wordt ondersteund door de vakbonden, brancheverenigingen, werkgevers- en werknemersorganisaties.
De belangrijkste punten uit het protocol zijn:

Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid of hoesten, keelpijn of koorts. En beperk e sociale contacten. Doe dit ook als een van je huisgenoten koorts heeft. Ben jezelf of is je huisgenoot 24 uur klachtenvrij? Dan mag je weer aan het werk! Volg dan wel de protocollen op. Deze kun je in de meeste gevallen ook raadplegen in de keet.

Kom met eigen vervoer naar de bouwplaats. Lukt dat niet? Ga dan andere opties na… Kun je ander vervoer regelen of de planning aanpassen? Als dat niet mogelijk is, mag je samen reizen. Houd onderling wel zoveel mogelijk afstand. Zit je met 3 personen of meer in een vervoersmiddel en zitten de personen dichter dan 1,5 meter bij elkaar? Houd er dan rekening mee dat je kunt worden beboet.

Houd op je werkplek ook altijd 1,5 meter afstand van elkaar. Dit geldt ook voor het werkoverleg en het betreden van ruimtes. Ga dus nooit tegelijk ergens naar binnen. Is dit om bepaalde redenen niet mogelijk? Werk dan in een kleiner team, op een vaste locatie en houd het kort als je moet samenwerken.

Was ook minimaal zes keer per dag je handen volgens het protocol. Bij voorkeur met een desinfecterende handgel met minimaal 70% alcohol. Doe dit in ieder geval voor het eten, na het toiletbezoek, na het reizen met openbaar vervoer en na het schoonmaken.

Hoes en nies in de binnenkant van je elleboog. Snuit je neus met een papieren zakdoekje en gooi deze direct weg. Deel je gereedschap en telefoon niet met anderen. Houd materieel en gereedschap ook zoveel mogelijk schoon.

Als je gaat schaften, houd dan ook 1,5 meter afstand van elkaar. Is dit niet mogelijk? Schaft dan om de beurt in groepen of in de buitenlucht. Verspreiding van het virus voorkom je niet alleen. Dit moet je gezamenlijk doen. Spreek je collega’s er op aan als je ziet dat ze zich niet houden aan de regels.

Laat je ook voortdurend informeren over de te nemen maatregelen, want deze kunnen snel veranderen. En tot slot, houd je aan het protocol. Je kunt ook altijd terecht bij de helpdesk corona bouw- en installatietechniek. Alleen samen krijgen we corona onder controle!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *