Verven

Gouden tips bij het schilderen

Ben je van plan om het huis alvast zomerklaar te maken? Een nieuw likje verf kan daarbij zeker helpen… Dan kun je natuurlijk ook wel wat bruikbare tips gebruiken voor bij het verven. Met de volgende tips zul je soepel en snel een prachtig eindresultaat gaan behalen.

Kamertemperatuur

Probeer altijd te werken in een omgeving waarbij de kamertemperatuur tussen de 15 en 25 graden Celcius ligt. Dit is uiteraard van toepassing wanneer je binnenshuis gaat verven. Dit zal namelijk het drogingsproces stimuleren. Wanneer je gaat verven onder de 15 graden zal dit echter het proces vertragen en zal verf op waterbasis zelfs nauwelijks meer drogen. 

Zeker in de koude wintermaanden is het dus aan te bevelen om de verwarming aan te zetten wanneer je wilt gaan schilderen. De ondergrond zal ook sneller hechten met de verf wanneer het op kamertemperatuur wordt aangebracht. Dus dit is zeker een belangrijk aandachtspunt voordat je gaat starten.

Wil je buiten gaan verven? Houd er dan rekening mee dat watergedragen verven niet wordt aanbevolen wanneer de temperatuur onder de 10 graden ligt. Bij oplosmiddelhoudende verf wordt zelfs aangeraden om niet te gaan schilderen bij temperaturen onder de 5 graden.

Draag er ook altijd zorg voor dat je gebruik maakt van hoogstaande verf. Sikkens verf is daarbij een uitermate goede keuze, die garant staat voor kwaliteit.

Tips bij het verven

De voornaamste tip is tevens ook de meest bekende tip: verf altijd van boven naar beneden. Daarnaast is het ook zeker aan te bevelen om altijd eerst met het plafond te beginnen, wanneer je deze graag ook wilt mee verven. Zo bereik je het mooiste resultaat.

Verven met de roller? Dompel de roller in het verf en gebruik het verfrooster om er voor te zorgen dat er geen onnodige verf achterblijft. Hiermee voorkom je druipers en oneffenheden in het eindresultaat. Het is belangrijk dat je altijd een geschilderd oppervlakte overlapt, waardoor je geen verschil zult zien in de diverse banen die je eerder hebt geverfd. 

Verven met de kwast? De kwast blijft eenvoudig te gebruiken en daarmee ook een favoriet voor vele mensen. Start altijd met de volgende principe: dompel de kwast voor de helft in de verf en bepaal het vak dat je wilt werven. Vervolgens trek je enkele verticale banen onder elkaar en trek vervolgens ook horizontale lijnen over het eerder geverfde oppervlak. Hiermee zul je een mooie gedekt vlak creëren. Je kunt hierna een volgend vlak op eenzelfde wijze aanpakken, totdat je de volledige oppervlakte heb weten te dekken.

Het is ook goed om te weten dat de haren van een kwast essentieel kunnen zijn voor een goed resultaat tijdens het verven. Zo zijn kunststof haren uitermate geschikt wanneer je met acrylverf wilt gaan werken. Daarentegen is het weer beter om met dierenharen te werken wanneer je kiest voor alkydverf. Ook is het belangrijk om je kwast vooraf even schoon te vegen met schuurpapier om loslatende haren zoveel mogelijk te voorkomen.

En tot slot, schuren is een onwijs belangrijk onderdeel in het gehele proces. Wanneer de ondergrond al reeds volledig glad is, zul je nog steeds dienen te schuren om er voor te zorgen dat de verf optimaal zal gaan hechten. Het dragen van een stofmasker is daarbij ook een handige toevoeging, aangezien het inademen van het schuurstof schadelijk kan zijn voor je gezondheid.

Zo, je bent nu helemaal klaar om aan de slag te gaan! Vergeet ook niet plezier te hebben in het verven… Het is namelijk een hele leuke klus wanneer je alle tips hebt opgevolgd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *