3d printen

3D printen van woningen moet zinvol zijn

Als leek kun je het bijna niet geloven, het 3D printen van een huis in beton. In andere branches wordt vooral met metaal in 3D geprint. 

3D printen is in veel branches al gemeengoed geworden. Printen met plastic en hout, en met beton. Die laatste wordt vooral toegepast in de bouwwereld. In Dubai is al eens een laboratoriumgebouw geprint en begin dit jaar werd in Nederland gestart met het 3D printen van een gebouw bij Teuge en een wijk in Eindhoven. Wanden worden per element geprint, dat iets meer dan een uur per element aan tijd in beslag neemt. Ze bestaan uit vier lagen. Zo bouw je razendsnel.

Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar nog meer toepassingen voor betonprinten en zodanig dat het zijn doel niet voorbij gaat. Wanden moeten nog altijd bij elkaar gebracht worden om een huis te vormen. Daarom niet louter printen om het printen, maar met een gefundeerde reden om het op deze manier te doen. Vooral de praktische toepassingen ervan zijn van belang, evenals duurzaamheid. Alsook het beperken van transport door het materiaal ter plekke en in de juiste hoeveelheden te printen.  

In veel branches 3D printen met metaal

In de luchtvaart- en medische industrie wordt vooral gebruik gemaakt van metaal 3D printen. Bijvoorbeeld in de vorm van 3D geprinte gereedschappen die een productieproces op een duurzame manier ondersteunen. 

Roestvrijstaal, titanium en aluminium zijn enkele van de geschikte materialen en het biedt enorme mogelijkheden, want er kunnen complexe vormen worden gecreëerd. Ervaringsdeskundigen spreken van een mix tussen innovatieve processen en productoplossingen. Er wordt minimaal gebruik gemaakt van de grondstoffen (alleen het hoognodige) en energie, er vindt een digitale productie plaats en het proces verloopt sneller dan ooit.  

3d printen

Deze 3D printservice vindt in de meeste gevallen plaats aan de hand van CAD tekeningen die in de computer worden geprogrammeerd. Zo kan er een gewenst product worden gemaakt in een vorm die de klant, opdrachtgever of ingenieur wenst. Het wordt naast in de vliegtuigindustrie en de medische industrie ook al ingezet in de scheepvaart, spuitgieterijen, machinebouw, chemie en de voedingsindustrie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *