Dakrandbeveiliging

Zo werk je veilig op hoogte

Werken in de bouw is niet het meest veilige beroep. Vaak moet je een ladder op en soms moet je zelfs op hoogtes werken waar een ander hoogtevrees van krijgt. Het is dan wel belangrijk dat je weet hoe je op die hoogtes veilig te werk kan gaan. In dit artikel lees je dan ook allerlei tips over werken op hoogtes. Zet deze in om altijd weer veilig beneden te komen.

Geen last van hoogtevrees

Het is heel belangrijk om geen hoogtevrees te hebben als je voor een beroep in de bouwsector kiest. Mocht de bouw jou wel heel erg trekken, zorg dan in ieder geval voor een beroep op de grond. Denk aan stratenmaker bijvoorbeeld. Bij andere beroepen moet je toch vaak de hoogte in. 

Een klein trapje kan jou al van de leg brengen en dat creëert onveilige situaties. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je mede-collega’s. Daarom is het goed om van jezelf te weten of je hoogtevrees hebt. Dan kun je beroepen waar ladders en steigers aan te pas komen links laten liggen. Dat geeft jezelf een fijner gevoel en de werkplaats wordt er ook een stuk veiliger van. Mensen met hoogtevrees zijn nou eenmaal onbetrouwbaarder op een trap of ladder dan elke andere collega.

De hoogte in

Zoals we net al zeiden moet je voor een aantal beroepen wel op hoogte kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan banen als schilders, dakdekkers en zonnepaneel installateurs. Dat zijn maar een paar voorbeelden, want er zijn natuurlijk een hoop beroepen in de bouw, die doorgaans een ladder of steiger bij moeten hebben.

Als dakdekker zul je altijd de hoogte in moeten. Sommige daken zijn veiliger dan andere. Toch is het altijd goed om veiligheidsmaatregelen te treffen. Hoewel een dak er namelijk veilig uitziet, kan dat ook heel anders blijken in de praktijk. Dat ligt niet alleen aan het dak, maar ook aan andere factoren. Denk bijvoorbeeld aan weersinvloeden. Je voelt je misschien heel stabiel op een dak, omdat je al 30 jaar in die branche werkt. Toch zal iedereen staan te shaken op zijn benen als er plotseling een storm losbreekt.

Al is het losbreken van een storm een situatie die niet heel snel voor zal komen. Toch moet je daar op voorbereid zijn. Daar is de dakrandbeveiliging voor. Met zo’n beveiliging kun je minder snel van het dak vallen. Dat betekent dat je veel stabieler kunt werken op hoogte, omdat je jezelf een stuk veiliger voelt. Ook als je geen hoogtevrees hebt, blijft het dak op gaan altijd spannend. Hopelijk wordt die spanning iets minder dankzij zo’n dakrandbeveiliging. Je hebt namelijk de mogelijkheid om jezelf daar aan vast te maken. Zo ben je dubbel beveiligd. 

Luister naar je gevoel

Als je op hoogte werkt is het belangrijk om altijd naar je gevoel te luisteren. Doe geen dingen waar je zelf niet achter staat. Durf je die ladder niet op? Dan is het jammer dat de klus uitloopt, maar betreedt die ladder dan ook écht niet. Het kan alleen maar leiden tot hele onveilige situaties, als je toch die ladder op gaat klimmen. 

Veilig werken op hoogte betekent namelijk ook dat je op tijd weet aan te geven dat je de ladder niet op kunt. Dat kan verschillende redenen hebben. Je kunt je niet goed voelen, duizelig zijn, angstig voelen of een blessure hebben. In alle 4 de gevallen is het beter om met beide benen op de grond te blijven. Ga je wel een ladder of steiger op? Dan kan de situatie erg onveilig worden, niet alleen voor jou, maar ook zeker voor je collega’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *