Hoe kruip je veilig op een dak?

Zo ga je veilig te werk op een dak

Klus jij zelf wel eens aan je huis? Dan ben je ongetwijfeld al eens het dak op geweest. Zonder bescherming is dat een gevaarlijke opdracht, zeker op een schuin dak. Neem daarom de nodige voorzorgsmaatregelen. We geven je enkele tips over hoe je veilig te werk gaat bovenop je huis.

1. Maak iedereen bewust van de gevaren

Werken aan een dak voer je niet zomaar uit. Zorg dat je op voorhand weet wat je allemaal te doen staat en waar de gevaren liggen. Maak iedereen die meehelpt hierop attent, zo vermijd je problemen achteraf. Veiligheid op het dak is ook veiligheid voor degene die beneden staat. Ga nooit recht onder een dak staan, zo vermijd je dat vallende voorwerpen op je hoofd terecht komen. Indien mogelijk kunnen jullie elkaar ook afwisselen. Bijvoorbeeld in een beurtrol van een uur. Zo krijgt iedereen een moment van rust en blijft iedereen alert.

2. Zorg voor een veilige ladder

Dat een veilige ladder cruciaal is, is vanzelfsprekend. Als jullie over voldoende helpende handen beschikken kan iemand onder blijven staan. Zo kan hij/zij de ladder ondersteunen, zo sta je al een stuk stabieler. Misschien is er nog een andere manier om boven te raken zoals een raam op zolder of een bouwlift.

3. Hou rekening met de weersomstandigheden

Het is niet alleen vervelend om in koud of regenachtig weer het dak op te gaan, het is ook nog eens gevaarlijk. Zeker als je dakpannen hebt, zal je versteld staan hoe glibberig ze zijn. Ook met bladeren in de herfst en wat vochtplekken of sneeuwvlokken in de winter moet je rekening houden, net als mosophoping op het dak. Dit alles kan leiden tot onverwacht uitglijden. Ook een sterke wind kan je best mijden, hierdoor zal je rapper uit balans zijn. Het ideale weer is een zonnige dag rond de 20 graden zonder al te veel wind.

4. Bescherm jezelf met koorden 

Dat dakwerken niet zonder risico is, bewijzen ook de statistieken. Een dakwerker heeft gemiddeld 35% meer kans op een ongeval dan zijn collega’s uit de bouw. Bovendien zijn de ongevallen meestal een stuk zwaarder. Zorg er daarom voor dat je nooit onbeveiligd het dak op gaat. Met een valstopapparaat zorg je ervoor dat een val veilig afloopt. Bevestig dit apparaat aan een harnasgordel. Deze bevestig je dan weer aan het schuine dak. Dat kan je doen door middel van vaste of permanente verankeringspunten. Je valhoogte zal tot een minimum beperkt blijven. Zorg eveneens voor beveiliging op een plat dak. Voorkomen is beter dan genezen.

5. Laat een specialist komen

Indien je je onzeker voelt is het aan te raden om niet zelf het dak op te gaan. Mensen die zich niet comfortabel voelen op deze hoogte kunnen onverwachte bewegingen maken.  Het is dan beter om een ervaren dakwerker te laten komen. Je zal er wel wat meer voor moeten betalen, maar je zal geen doodsangsten moeten uitstaan en je weet dat het werk goed is gedaan.

Hopelijk weet je nu wat je te doen staat voor je aankomende dakwerken. Veiligheid is belangrijk, investeer daarom ook in degelijk materiaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *