Tegelvloer

4 tips bij het leggen van een tegelvloer

Als je zelf tegels wilt leggen in de badkamer of keuken, kun je veel geld besparen. Om ervoor te zorgen dat je eigen bijdrage tot een bevredigend resultaat leidt, dienen een aantal zaken in acht te worden genomen. Daarom een paar handige tips bij het leggen van een tegelvloer. 

Vier handige tips om zelf een tegelvloer te leggen

 

Tip 1:

De juiste tegelkeuze: tegels zijn onderverdeeld in slijtageklassen, die elk geschikt zijn voor verschillende eisen. De slijtage klasse 1 en 2 vallen voor vloertegels af. Klasse 3 omvat vloertegels voor middelzwaar verkeer en vloertegels voor zwaar verkeer zijn te vinden in slijtklasse 4. De slijtage klasse staat vaak op de verpakking van de tegel of vraag het aan de vakspecialisten van tegel outlet

Tip 2:

Koop voldoende tegels: Houd er rekening met snijverlies, dus de hoeveelheid tegels mag niet te krap zijn. Zorg ook voor voldoende reserve tegels. Mocht er ooit een keer een tegel kapot gaan dan kun je deze vervangen met een gelijkwaardige tegel. Zo voorkom je kleurverschillen.

Tip 3:

Maak een legplan: Een legplan zorgt voor symmetrie, daarom begin je altijd vanuit een centrale as bij het verdelen van de gebieden. Leg voor je begint de tegels eerst even in de ruimte. Probeer smalle stroken te vermijden. 

Maak ook niet te veel tegellijm tegelijkertijd aan. De lijm droogt vrij snel en is daarna niet meer te gebruiken. Gebruik altijd de goede tegellijm van tegeloutlet en verdeel de tegellijm met de juiste kam. Hoe groter de tegel hoe grover de vertanding van de lijmkam. 

Tip 4:

Het juiste gereedschap maakt het werk gemakkelijker: Met een tegelsnijder is het zelfs voor een klusser heel gemakkelijk om tegels netjes op de gewenste afmetingen te snijden. Andere belangrijke gereedschappen zijn: een tegeltang, een getande lijmkam, een strijkspaan, tegelkruisjes, een spons en een rubberen hamer om de tegels voorzichtig op hun plaats te kloppen. Een goede tegelsnijder kun je ook vaak huren bij een bouwmarkt of bij een tegel outlet in de buurt. Check wel even of de tegelsnijder compleet is en is voorzien van een scherp snijwieltje. Daarmee krijg je namelijk het mooiste resultaat. 

Niet onbelangrijk maak tussendoor en zeker na de klus je gereedschap goed schoon met veel water en droog het gereedschap goed af. 

Vloertegels leggen is geen ‘rocket-sience’ blijf altijd scherp en zorg voor een opgeruimde en stofvrije ondergrond. Samen met de bovenstaande tips wordt de tegelklus een fluitje van een cent en loop je binnenkort over je eigen mooie tegelvloer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *