De Ideale Grasmat

Zo creëer je de ideale omstandigheden voor een grasmat

Eindelijk! Je hebt er weken op gewacht, maar je hebt nu een prachtig groene grasmat in de achtertuin liggen. Dat wil je natuurlijk graag zo houden, maar hoe doe je dat? Welke acties moet je uitvoeren om te voorkomen dat jouw gras geel wordt? En welke professionele landbouwmachines kunnen jou helpen? We leggen het uit.

Geef voldoende water

Een van de belangrijkste dingen voor gras is water. Het is daarom belangrijk om je gazon voldoende water te geven. Vaak helpt de natuur met een goede regenbui voor voldoende water, maar dat is niet altijd het geval. Als het lang droog is, is het goed om de tuin twee keer per week te sproeien. Er zijn speciale beregeningssystemen die je helpen je grasmat vochtig te houden.

Heeft u uw tuin bedekt met graszoden? Zorg dan dat u uw gazon de eerste week uitgebreid sproeit door drie keer per dag 5 millimeter water over het gazon te spuiten. Als graszoden net zijn gelegd, zijn ze namelijk nog niet voldoende geworteld om zelf water uit de grond te halen.

Bemest je gazon

Het bemesten van je grasmat heeft verschillende voordelen. Zo zijn de groene sprieten na het bemesten beschermd tegen ziektes, verkleuren ze minder snel bij droog weer en herstellen ze zich sneller na vorst. Bovendien wordt je grasmat er voller van en krijgt onkruid minder kans.

Het bemesten van je gazon is heel eenvoudig en hoeft maar drie of vier keer per jaar. Kies een organische meststof – deze stoffen zijn het best voor je grasmat – en strooi de korrels met je hand uit over het veld. Gebruik ongeveer één kilo per 10 m2. Ben je klaar? Sproei dan tot slot water over het gazon, zodat de stoffen goed in de bodem terechtkomen.

Verticuteren

Je ziet regelmatig dode vlekken op je gazon, omdat mos en dode grassen voorkomen dat water en licht de grond bereikt. Verticuteren is een moeilijk woord voor het weghalen van die mossen en dode grassen op je gazon.

Je zou dit met de hand kunnen doen, maar er bestaan ook speciale verticuteermachines. Zo’n machine heeft messen van ongeveer één centimeter die de wortels van mossen en dode grassen doorsnijdt. Ook zorgt een verticuteermachine dat lucht en water makkelijk in de grond zakt.

Verticuteer je gazon ongeveer twee keer per jaar en bemest hem direct na het gebruik van de verticuteermachine voor het beste resultaat. Zaai zo nodig kale plekken opnieuw in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *