Ventilatie

Zo belangrijk zijn filters voor je ventilatie

Dat ventilatie niets dan voordelen heeft voor een woning, hoeven we je niet meer uit te leggen. Van het relatief eenvoudig systeem A, waar geen mechanische installatie aan te pas komt, over de systemen B en C – met natuurlijke en mechanische af- en aanvoer tot het compleet mechanische systeem D. Elk systeem komt uiteraard met voor- en nadelen. Eén daarvan zijn de filters die toch correct onderhoud vragen. Hoe zit dat juist? 

Waarom zijn filters zo belangrijk?

Ventilatie zorgt voor de afvoer van ‘vervuilde’ lucht en de aanvoer van schone, zuivere lucht. Het is dus vanzelfsprekend dat de lucht ergens onderweg moet gefilterd worden. Filters zijn dus belangrijk voor zowel de kwaliteit als de efficiëntie van je ventilatiesysteem. Ze houden de luchtkwaliteit in de woning op peil en zorgen ervoor dat je alles uit je ventilatiesysteem blijft halen. 

Goede ventilatie – en dus goede filters – zorgt ervoor dat je minder of geen schadelijke stoffen inademt. Goed voor iedereen, maar een heuse noodzaak voor mensen met bepaalde allergieën – aan huisstofmijt bijvoorbeeld. 

Daarnaast zijn goede filters, zoals bijvoorbeeld de Vasco filters, nodig om de mechanische onderdelen van je systeem te beschermen om ervoor te zorgen dat de luchtkanalen zuiver blijven. Vervuilde kanalen kunnen namelijk schimmels en bacteriën veroorzaken, en dat wil je absoluut vermijden. 

Hoe vaak moet je je filters vervangen? 

De vuistregel zegt dat je minstens één keer per jaar de filters van je ventilatiesysteem moet vervangen. Maar dit is een ruim gemiddelde natuurlijk. Hoe meer vervuiling er in de omgeving is, hoe vaker je de filters moet vervangen. Woningen in de buurt van een snelweg, ruimtes waarin vaak gekookt wordt, grote badkamers… vragen om frequentere vervanging van de filters. 

Moet je de originele filters vervangen? Ga dan meteen voor kwaliteit, zoals de filters van Swegon. Kwaliteitsfilters gaan een pak langer mee en garanderen een veel betere filtering. 

Filters tussendoor reinigen

Tussen de vervangingen door, kan je bepaalde filters regelmatig zelf reinigen. Dat gaat niet bij alle filters, dus bekijk zeker de handleiding voor je aan het stofzuigen gaat. Speciale filters voor fijn stof bijvoorbeeld, vervang je beter meteen. Schoonmaken doet in dat geval meer kwaad dan goed. Bij filters die je wel kan schoonmaken is maandelijks reinigen met een stofzuiger of compressor meer dan voldoende.

Goed werkende filters kunnen het verschil maken tussen wel of geen allergische reactie, tussen zuivere en verontreinigde lucht en tussen wel of geen schadelijke schimmels of bacteriën in je ventilatiebuizen. Een jaarlijkse reminder om ze te vervangen is dus zeker geen overbodige luxe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *