Badkamer

Wil jij je badkamer volledig verbouwen? Volg dan dit stappenplan

Je gebruikt je badkamer elke dag meerdere keren. Daarom is het geen overbodige luxe als deze na jaren gebruik weer eens een make-over krijgt! Wil je dit goed aanpakken? In dit artikel lees je stap voor stap hoe je het verbouwen van je badkamer goed kunt plannen. Lees snel verder!

Stap 1: Op zoek naar inspiratie

Laten we bij het begin beginnen: inspiratie opdoen. Voor je begint met slopen, is het goed om te weten wat je precies wilt gaan doen met je badkamer. Ga eens op het internet op zoek naar ontwerpen die je mooi vindt en bezoek een aantal badkamer showrooms. Op het internet zien materialen er vaak anders uit dan in het echt. In een showroom kun je je uitgekozen kraan nog even van dichtbij bekijken of je favoriete tegels eerst voelen en in ander licht bekijken voor je een beslissing neemt. Bedenk goed welke badkamerstijl het beste past bij je huis. Een moderne badkamer is mooi, maar is wellicht niet op zijn plaats in een klassiek huis. Pas als je hebt besloten welke stijl je het mooiste vindt, kun je verder naar stap twee!

Stap 2: Maak een ontwerp

Heb je besloten welke stijl en kleuren je in de badkamer wilt gaan gebruiken? Dan is het nu tijd om de praktische kant van je verbouwing te gaan voorbereiden. Maak een plattegrond (met afmetingen!) van je badkamer en schets waar je je toilet, douche en/of bad en wastafel wilt hebben. Kijk hierbij ook goed of je ontwerp overeenkomt met de aansluitingen van het water of de afvoer van je doucheputje. Neem goed de tijd, want de indeling van je badkamer kun je niet zo makkelijk veranderen als de indeling van je woonkamer. Zorg voor genoeg loopruimte en vergeet niet om opbergruimte mee te rekenen in je ontwerp. Als je vakmensen inhuurt om je badkamer te verbouwen, kun je ze om advies vragen en het ontwerp aan ze geven zodra je tevreden bent.

Stap 3: Slopen en opbouwen

Je kunt het sloopwerk laten doen, maar stiekem is het ook wel leuk (en goedkoper!) om hier zelf mee aan de slag te gaan. Verwijder je oude douche, bad, wasbak en natuurlijk tegels. Maak een schoon canvas voor een fijne nieuwe badkamer. Je kunt nu het stokje overdragen aan aannemers. Zij zullen snel en vakkundig de elektra, sanitaire aansluitingen, tegels en uiteindelijk afwerking voor je regelen. Ben je hier zelf heel kundig in? Dan kun je het uiteraard ook zelf doen.

Stap 4: Afwerken en controleren

Is het tegelen, stucen en bouwen van je douchecabine achter de rug? Ga dan met je aannemer nog even overal langs om te zien of alles klopt. Check vooral ook of alle kranen werken en of deze niet lekken. Het is erg vervelend als je hier achteraf toch nog last van krijgt.

Stap 5: Accessoires en styling

Om de badkamer nog meer eigen te maken, kun je nog aan de slag gaan met accessoires. Je hebt natuurlijk zelf al mooie tegels, kastjes en wastafelkraan uitgekozen. Maar je kunt uiteraard nog een stapje verder gaan om je badkamer gezellig te maken. Met kaarsen, planten en leuke beeldjes breng je wat gezelligheid in de ruimte. Je brengt er elke dag flink wat tijd door, dus het mag dan ook wel leuk aangekleed worden!

Als je badkamer helemaal klaar is, staat je niet anders te doen dan genieten. Veel succes bij de verbouwing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *