Hypotheek overzetten naar andere bank

Zo sluit je een hypotheek over naar een andere bank

De afgelopen periode zijn er behoorlijk wat mensen geweest die hun hypotheek oversloten naar een andere bank. De voornaamste reden hiervoor was de lage hypotheekrente. De rente zit momenteel weliswaar weer in de lift, maar dit wil niet zeggen dat oversluiten niet meer interessant kan zijn.  Mogelijk is de rentestand elders nu nog wel lager dan de rente die jij betaalt over jouw hypotheek. Blijkt dit inderdaad het geval te zijn? Dan wil je jouw hypotheek mogelijk herfinancieren. Wij helpen je hier graag een handje bij. Daarom vertellen we je in deze tekst hoe een hypotheek oversluiten naar een andere bank in zijn werk gaat.

Bereken of oversluiten de moeite waard is

Veel mensen denken dat zij standaard besparen op hun hypotheek als de rentestand momenteel lager is dan de rente die zij nu over hun lening betalen. Toch hoeft dit helemaal niet het geval te zijn. Aan het oversluiten van een hypotheek naar een andere bank zijn namelijk ook kosten verbonden. Wie zijn hypotheek wil oversluiten krijgt onder meer te maken met kosten voor de notaris, taxatie en hypotheekadvies. Hierdoor kan oversluiten je uiteindelijk meer kosten dan het je oplevert.

Wil je jouw hypotheek oversluiten terwijl de rentevaste periode nog niet geëindigd is? Dan krijg je zeer waarschijnlijk te maken met boeterente. Jij lost de lening eerder af dan afgesproken, waardoor een hypotheekverstrekker geld misloopt. De boeterente is bedoeld om deze misgelopen inkomsten te compenseren. Hoe hoog de boeterente is, kunnen we je op voorhand helaas niet zeggen. Dit hangt namelijk af van de hoogte van het hypotheekbedrag en de resterende rentevaste periode. Het kan om een paar duizend euro gaan, maar de boeterente kan ook enkele tienduizenden euro’s bedragen. Een (toren)hoge boeterente betekent overigens niet dat oversluiten niet interessant kan zijn.

Sluit jouw hypotheek over

Als uit jouw berekening blijkt dat oversluiten de moeite waard is, ga je op zoek naar de bank met de laagste hypotheekrente. Dit levert je namelijk de grootste besparing op. Zodra je de goedkoopste hypotheek gevonden hebt, wordt het tijd om jouw lening over te sluiten. Hiervoor sluit je allereerst de nieuwe hypotheek af. Gebruik dit geld vervolgens om de bestaande hypotheek af te lossen. Kijk bij oversluiten overigens niet alleen maar naar de prijs. Het is namelijk ook belangrijk om voor een hypotheek te kiezen met gunstige voorwaarden.

Laat jouw hypotheek oversluiten

Door de bovenstaande tekst lijkt een hypotheek oversluiten niet bijzonder ingewikkeld. In de praktijk gaat het helaas niet zo makkelijk als we omschreven. Sterker nog, een hypotheek oversluiten kan behoorlijk wat voeten in de aarde hebben. Wil je jouw vingers hier niet aan branden? Dan kun je ervoor kiezen om de hypotheek bij de huidige bank te laten lopen. Als je hier veel duurder uit bent is dit zonde. Gelukkig hoef je jouw hypotheek niet zelf over te sluiten, want je kunt dit ook laten doen door een hypotheekadviseur in Haarlem. Een hypotheekadviseur kan niet alleen een hypotheek voor je oversluiten, maar hij zoekt ook uit of en in hoeverre herfinancieren interessant is. Neem je een hypotheekadviseur in de armen? Dan weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *