Duurzaam Energie Opwekken met Zonnepanelen

Zijn zonnepanelen echt zo duurzaam als men zegt

Tegenwoordig komt het klimaatprobleem steeds vaker aan de orde. Het probleem lijkt groter te worden en de toekomstige generaties in gevaar te brengen. Om de nare gevolgen te voorkomen, is het belangrijk om nu aan de bel te trekken. Tijd om in actie te komen en de situatie te veranderen. Om het klimaatprobleem te beperken, zal men vooral de levensstijl moeten aanpassen. Het klimaat wordt immers in gevaar gebracht door de grote hoeveelheid uitstoot van CO2, waar de afgelopen en huidige generaties verantwoordelijk voor waren en zijn. 

Maar hoe kun je jouw levensstijl aanpassen, waarbij jij jouw steentje bijdraagt aan het beperken van het klimaatprobleem? Onze tip is om jezelf te richten op het verduurzamen van jouw leven. Door duurzamer te leven, zul jij rekening houden met jouw omgeving en de natuur en om die reden onder andere jouw CO2-uitstoot verminderen. Een duurzaam leven kan starten met kleine aanpassingen, maar zal uiteindelijk ook doelen op grotere aanpassingen. Denk bijvoorbeeld aan de montage van duurzame zonnepanelen. 

Hoe duurzaam zijn zonnepanelen?

Een duurzaam leven houdt in dat jij goed zorgt voor jouw omgeving en de natuur. Dit betekent bijvoorbeeld dat jij bewust en slim omgaat met de schaarse grondstoffen. Door het gebruik van zonnepanelen zal jouw gebruikte elektriciteit niet gewonnen worden door de verbranding van fossiele brandstoffen, waarbij enorm veel schadelijke stoffen vrijkomen in de natuur, maar door het zonlicht op te vangen en deze energie op een milieuvriendelijke wijze omzet te zetten in bruikbare elektriciteit. 

Indien jij een duurzaam leven wilt starten, vraag jij jezelf wellicht af in welke mate zonnepanelen daadwerkelijk duurzaam zijn. In dit artikel verdiepen wij ons in de duurzaamheid van de zonnepanelen en zullen wij antwoord geven op deze vraag.

De manier van opwekken

Normaliter ontvangen wij elektriciteit van de energieleverancier, waarbij de energie is opgewekt door de verbranding van fossiele brandstoffen. Hierbij wordt voornamelijk gebruik gemaakt van aardgas en steenkool. Het nadeel is dat deze grondstoffen op termijn opraken, oftewel de grondstoffen zijn niet-circulair. Daarbij zal de verbranding van deze grondstoffen leiden tot een uitstoot van enorm veel schadelijke stoffen. Deze stoffen zullen vrijkomen in de natuur en het klimaatprobleem versterken.

De solarwatt zonnepanelen zullen op een duurzame wijze energie opwekken. De panelen zullen gebruik maken van zonne-energie. Deze energie raakt nooit op en kan op die manier oneindig worden gebruikt. De zonnepanelen zullen het zonlicht omzetten in gelijkstroom. De huishoudelijke apparaten hebben echter gelijkstroom nodig. Om deze stroom om te zetten, is de omvormer een belangrijk onderdeel in de zonnepanelen installatie. Uiteindelijk zal de omvormer de wisselstroom omzetten in gelijkstroom. Gedurende dit proces zal er geen CO2-uitstoot plaatsvinden, waardoor de zonnepanelen als duurzaam beschouwd kunnen worden. 

De vermindering van CO2 door zonnepanelen

Indien jij gebruik maakt van zonnepanelen of zonnepanelen plaatsen overweegt, zul jij wellicht benieuwd zijn naar het verschil in CO2-uitstoot. 

Tijdens de productie, het vervoeren en de plaatsing van zonnepanelen komt wel CO2 vrij. Deze hoeveelheid is ongeveer 320 kg CO2. Het gemiddelde verschil tussen CO2-uitstoot met en zonder het gebruik van zonnepanelen is circa 120 kg CO2 per jaar. 

Dit houdt in dat de terugverdientijd, gezien de CO2-uitstoot, tussen de 2,5 en 3 jaar ligt. Alle overige jaren, vaak is dit tussen de 22 en 27 jaar, zullen een positieve betrekking hebben op de CO2-uitstoot. Er zal immers geen CO2-uitstoot meer plaatsvinden, terwijl de uitstoot wel zou plaatsvinden als er geen gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen. 

Het totale verschil in CO2-uitstoot zal neerkomen op circa 3.240 kg CO2-uitstoot ten opzichte van fossiele energiewinning.

Recyclen van zonnepanelen

Er hebben al diverse tests plaatsgevonden rondom de recycling van zonnepanelen. Enkele tests hebben aangetoond dat ruim 96% van de zonnepanelen recyclebaar zijn. Dat is enorm positief voor de wereldwijde CO2-uitstoot, doordat dat op termijn veel productie zal schelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *