Duurzame Meubelen

De meest duurzame materialen voor meubels

Dit is een gesponsord artikel.

Duurzaamheid speelt al een aantal jaar een belangrijke rol bij de keuze van nieuwe producten in het algemeen en meubels in het bijzonder. Zowel de consument als de producent stellen hoge eisen als het gaat om het behoud van het meubel en het belang van duurzame materialen. Gelukkig hoeft dit geen bezwaar te zijn want de markt speelt hier al jaren op in en kiest bijvoorbeeld al voor duurzame bureaus en eettafels. Lees hier wat daarbij populaire materialen zijn geworden.

Enerzijds zijn duurzame materialen belangrijk voor het behoud van het milieu. Anderzijds willen consumenten minder vaak inkopen en dus investeren in materialen en producten die het liefst decennialang mee gaan. Lees hier welke materialen hier bij uitstek voor in aanmerking komen en waar deze producten vervolgens goed gekocht kunnen worden. Ook bespreken we hoe het komt dat duurzame materialen simpelweg wat duurder zijn.

Dit zijn populaire duurzame materialen

Het is dus duidelijk waarom velen vaak, of zelfs uitsluitend, willen kiezen voor duurzame materialen. Hieronder staan een aantal belangrijke opties op een rij, die vooral veel voordelen kennen en die je dus steeds meer terug ziet op de markt:

  • Bepaalde houtsoorten. Het spreekt voor zich dat de ene houtsoort duurzamer is dan anderen. Duurzame houtsoorten zijn onder meer: robinia, kastanje hout, eiken en thermisch gemodificeerd hout. Deze kennen vooral veel voordelen ten opzichte van hard hout. Dit is een kort overzicht, aan de hand van een systeem van klassen zie je op elk product hoe duurzaam het verwerkte hout is.
  • Gebruik van natuurlijke stoffen. Vooral voor de bekleding van jouw meubels kun je gemakkelijk gebruik maken van natuurlijke stoffen. Denk bijvoorbeeld aan katoen en linnen voor de bekleding van jouw bank of bed. Deze stoffen belasten het milieu minimaal en zijn ook nog eens comfortabel. Daarnaast zijn ze eenvoudig te kleuren en dus aan te passen aan jouw persoonlijke wensen.
  • Hergebruikte materialen. Er zijn ook steeds meer mogelijkheden met hergebruikte materialen. Oud plastic kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de productie van accessoires zoals verlichting en tafeltjes. Ga eens kijken bij een goede online winkel en je zult oprecht verbaasd zijn over de mogelijke creativiteit. Een eenvoudige manier om bij te dragen aan het milieu.

Je koopt producten die passen binnen deze trend het beste bij een betrouwbare webwinkel. Later vertellen we je wat meer over onze favoriete. We geven je hier alvast als advies mee om daarbij te letten op belangrijke aspecten zoals veiligheid, een snelle levering, breed aanbod en een goede reputatie.

Zijn duurzame meubelen ook daadwerkelijk duurder?

Op zich is het een logisch gevolg dat meubels gemaakt van duurzame materialen ook met een hogere prijs komen. Er moet immers aan veel meer wettelijke eisen worden voldaan. Als het om hout gaat, zal een kleinschalige groei vaak noodzakelijk zijn, vinden er controles plaats en moet er ook administratief meer worden geregeld.

Deze omstandigheden zijn dus vrij letterlijk terug te zien in het prijskaartje. De algemene trend laat echter zien dat consumenten wel bereid zijn om die prijs te betalen, als daar een goede kwaliteit tegenover staat en er de nodige garanties verkregen kunnen worden.

In tegenstelling tot meubels die niet aan deze eisen voldoen, moet er bijvoorbeeld gegarandeerd worden dat er geen schadelijke stoffen in zitten. Consumenten zullen dan ook vanuit gezondheidsoverwegingen bereid zijn de hoge prijs te betalen. Mede door de hogere prijzen verwachten consumenten wel een hogere levensduur, waardoor op termijn minder producten verkocht worden. Vanwege de investering is een persoonlijke aanpak bij een winkel echt noodzakelijk.

Duurzame meubels zijn te koop bij vidaXL

Bovenstaande materialen leveren stuk voor stuk een indirecte bijdragen aan het beschermen van het milieu en leveren een hoge mate van kwaliteit aan de consument. Meubels zijn noodzakelijk, dus als je ze koopt, dan maar van verstandige materialen. Uiteraard kunnen ze tegen een stootje, waardoor ze lang mee gaan.

We kunnen daarbij niet ontkennen dat een investering noodzakelijk is, maar je weet in ieder geval waar je het voor doet en geniet vaak van een uniek exemplaar. Hierboven hebben we in ieder geval een overzicht gegeven van milieuvriendelijke materialen waarvan je het gebruik zeker kunt overwegen.

Afsluitend dan nog even de mogelijkheden. VidaXL is typisch een online webshop die een breed assortiment aan meubelen heeft, maar die daarnaast ook oog heeft voor duurzaamheid. Op de website kunnen consumenten direct lezen welke materialen zijn verwerkt in het product van hun keuze en deze webshop stelt duidelijk hoge eisen aan haar leveranciers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *